• Novinky

            • Divadlo očami detí

            • Dňa 16.3. 2023 sa náš školský divadelný súbor Fénix zúčastnil regionálnej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti v Divadle Jána Palárika v Trnave. Bola to neuveriteľná skúsenosť, nazbierali sme veľa nápadov a samozrejme sme sa poriadne zabavili. Každý z nás si mohol vychutnať svoju chvíľku slávy na doskách trnavského divadla.

            • Veterná Energia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veterná Energia.

              VETERNÁ ENERGIA

               

              Veterná energia alebo energia vetra je kinetická energia prúdiaceho vzduchu (vetra) v atmosfére. Je to energia, ktorá ponúka možnosti centralizovanej a decentralizovanej výroby. V EÚ majú najväčší potenciál oblasti v blízkosti Atlantického pobrežia. Na Slovensku v horských oblastiach, ale aj na Podunajskej nížine.

              Aké sú výhody a nevýhody veternej energie?

              Rovnako ako slnečná energia, veterná energia je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim zdrojom energie na svete. Nie je pochýb o tom, že veterná energia zníži našu dôveru fosílnych palív ako je uhlie, ropa a plyn v nasledujúcom desaťročí, ale do akej miery je možné len špekulovať.

              Ide o obnoviteľný a čistý zdroj energie čistý zdroj energie, ktorý nevytvára žiadne skleníkové plyny.

              V oblasti technológií pokračuje v riešení problémov, ktoré spôsobujú, že veterná energia je lacnejšia  a životaschopnejšia alternatíva pre jednotlivcov a podniky na výrobu energie. 

              Na druhej strane mnohé vlády ponúkajú daňové stimuly na vytvorenie rastu pre odvetvie veternej energie.

              Podobne ako solárna energia, aj veterná energia si v súčasnosti získava čoraz väčšiu popularitu po celom svete.Aj v prípade veternej energie však platí, že má svoje plusy i mínusy.

              VÝHODY

              1. Zelený zdroj energie: Na rozdiel od uhlia alebo ropy neznečisťuje ovzdušie a nevyžaduje si ani použitie žiadnych ničivých chemikálií.

              2. Obnoviteľný zdroj energie: Za vietor netreba nikomu platiť. Ak je niektorá zo zemepisných oblastí považovaná za veternú, predstavuje ideálne miesto na výstavbu veternej elektrárne.

              3. Šetrí náklady: Veterné turbíny dokážu zásobiť energiou veľké množstvo domácností. Ľudia v niektorých krajinách majú už v súčasnosti možnosť kúpiť si elektrickú energiu od organizácie, ktorá ponúka energiu z tohto zdroja.

              4. Moderné technológie: Veterné turbíny sú často považované za atraktívne stavebné prvky. Najnovšie z nich dopĺňajú životné prostredie aj zaujímavým dizajnom.

              5. Obrovský potenciál: Veterná energia sa teší rýchlemu rastu popularity v posledných desiatich rokoch. Veterné turbíny sú dostupné v rôznych veľkostiach a ich veľkou výhodou je aj to, že ich možno budovať aj na existujúcich farmách a pôde.

              NEVÝHODY

              1. Spoľahlivosť vetra: Vietor nefúka na náš povel a turbíny sú tak bežne vyťažené len na približne 30 %. V prípade, že počasie nie je priaznivé a vietor nefúka, neprodukuje sa ani energia.

              2. Nebezpečenstvo pre živočíchy:Konce veterných turbín môže predstavovať potenciálnu hrozbu pre vtáky a ostatné lietajúce tvory žijúce v ich blízkosti. Neexistuje pritom žiadny účinný spôsob, ako tomu predchádzať.

              3. Hluk:Veterné turbíny produkujú hluk v rozsahu 50 až 60 decibelov. Niektorí ľudia, ktorí žijú v ich blízkosti, sa tak sťažujú na sprievodný hluk.

              4. Bezpečnosť pre ľudí: Môže sa stať, že veľmi silné búrky a vietor môžu zničiť turbíny. Tie môžu následne spadnúť a predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí v okolí.

              5. Dopad na životné prostredie:Veterné turbíny síce neznečisťujú životné prostredie, ich umiestnenie si však vyžaduje veľa priestoru, ktoré je často spojené s nutnosťou vyrúbať lesy a zrušiť zelené plochy.

              6. Hrozba pre elektrizačné siete:Veterné elektrárne patria medzi takzvané nenepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny. Nekontrolovateľná výstavba veterných elektrární môže ohroziť prevádzkovú bezpečnosť a spoľahlivosť prenosovej elektrizačnej sústavy.

              Trh so zelenou energiou rýchlo rastie a rozvíjajú sa aj súvisiace technológie. Každý z dostupných zdrojov má však aj určité výhody i nevýhody. Je preto dôležité zvážiť množstvo faktorov, ktoré uprednostnia konkrétny z nich pre danú oblasť.

              Aj žiaci našej školy sa zaoberali veternou energiou, skúmali jej výhody a nevýhody, zisťovali históriu veterných mlynov, vyhľadávali informácie o tomto druhu energie. Na hodinách techniky si veterné mlyny aj vyrobili. Myslím, že sa im vydarili.

               

              PaedDr. Slávka Franková

              Koordinátor environmentálnej výchovy