• Novinky

            • Literárna exkurzia

            • Dňa 14.mája 2024 sme absolvovali literárnu exkurziu v Modre. Zúčastnili sa jej žiaci z tried VIII.A, VIII.B a VIII.C Boli sme na cintoríne, kde sú uložené pozostatky Ľudovíta Štúra, jedného z velikánov slovenskej histórie. I keď posvätné ticho prerušovala vrava spolužiakov, pamätné miesto sa nám páčilo. Potom sme sa pobrali do múzea, kde sme sa o našej významnej osobnosti dozvedeli o niečo viac. Kde žil, ako žil i perličky o jeho rodine, priateľoch a záľubách. Taktiež sme sa dozvedeli mnoho o dobe, v ktorej vyrastal, žil, pôsobil a napokon tragicky zahynul. Vtedajší spôsob odievania, jazyk a aj zvyky nás prekvapili. Popútavom výklade pani sprievodkyne nám dovolili urobiť si rôzne fotky zaujímavých exponátov ako boli náboje z Ľudovítovej pušky, jeho prameň vlasov alebo aj obrazy dávnych priateľov. Keď sa skončilaprehliadka, šli sme si kúpiť suveníry. Mali sme hodinový rozchod. Kto chcel, mohol sa pokochať mestom a jeho krásami, iní si šli kúpiť zmrzlinu alebo niečo na jedenie. Myslím si, že to bola vhodná príležitosť naučiť sa viac o histórii Slovenska a stráviť čas so spolužiakmi nielen v školských laviciach. Ďakujeme za pútavú a náučnú exkurziu.Júlia Dobríková, VIII.C

            • DEŇ VČIEL.

            •  20.máj je deň, kedy majú sviatok naše Včielky. V tento deň sme deťom z Škd pripravili vďaka rodičom Chrvalovým,ktorí sa včielkam venujú niekoľko rokov, prezentáciu o živote, dôležitosti ,význame pre náš život. Priniesli si ,okrem dobrej nálady, včielky, náradie, ochranu na hlavu,ktorú si deti aj vyskúšali. Na záver si deti mohli z plastov vyrobiť sviečku a každé dieťa dostalo sladkú odmenu-lizatko.

            • Upratovanie areálu školy

            • Keďže nám záleží na prostredí školy, naši najmenší z 1.B triedy a niektorí štvrtaci dávali pozor, či sa práca robí poriadne ,si zorganizovali menšiu brigádu v areáli školy. Vyzbierali veľa papierov,plastov,fliaš a rôzne nečistoty, ktoré do školského prostredia nepatria. Ďakujeme

            • Práca s drevom

            • V mesiaci máj do našej školy do Škd zavitali manželia z firmy "Dobré z dreva",ktorí deťom predviedli rôzne nástroje,ktoré sú potrebné pri opracovani dreva. Detí si mohli vyrobiť hračku z dreva, ktorú si samozrejme aj nechali.

            • Búrlivé výšiny

            • 9. mája 2024 vybraní deviataci a ôsmaci spoločne s pani učiteľkou Šimkovou navštívili Divadlo Jána Palárika v Trnave. Boli sme na večernom predstavení Búrlivé výšiny, ktoré režíroval Marián Amsler. Videli sme mnoho známych hercov, ktorí svoje roly stvárnili perfektne. Predstavenie hovorilo o generačnom príbehu rodiny rozdelenej do dvoch sídiel: Búrlivé výšiny a Drozdovo. Rozprávačom príbehu bola milá opatrovateľka Nelly Daenová (Tatiana Kulíšková). Tá všetko videla, všetko počula a všetko vie. Do posledných detailov príbeh starostlivo vypovedá mladíkovi z Londýna, pánovi Lockwoodovi (Martin Hrónsky), ktorý sa rozhodol ísť na návštevu do sídla a je šokovaný zo znepokojujúceho správania pána domu Heathcliffa (Matúš Beniak, Tomáš Vrávnik). Predstavenie malo mysticko - hororový nádych a poukazovalo na (nie až tak) každodenné problémy rodín. Postavy boli realisticky stvárnené a samotný príbeh priniesol množstvo dejových zvratov. Celé predstavenie v nás zanechalo silné dojmy a snažilo sa zodpovedať na otázku, čoho všetkého je schopný človek so zlomeným srdcom. (Marek Kruppa, VIII.C)

            • Centrum popularizácie fyziky

            •  

              13.5.2024 sme so žiakmi 6.A triedy navštívili Centrum popularizácie fyziky v Trnave. Témou medzipredmetovej fyzikálno-environmentálnej  prednášky boli prírodné zdroje energie: vodná, slnečná, veterná a geotermálna energia. V priebehu prednášky bola menšia prestávka, počas ktorej lektor zaspieval pieseň k téme a žiaci rozmýšľali nad súťažnými otázkami. Žiaci, ktorí správne zodpovedali na otázky, boli ohodnotení cenami. Lektori centra mali prichystané ukážky fungovania autíčka či loďky na solárny pohon. Takisto sme videli ako pomocou solárnej energie možno rozsvietiť lampu a tiež solárnu energiu uchovať do zásoby. Po prednáške boli žiaci rozdelení do pracovných skupín po šiestich žiakoch. Každá skupina si podľa pracovného postupu a za súčinnosti lektora vyrobila zariadenie, ktoré použila následne na meranie. Žiaci pripravili vodný a veterný mlyn, solárnu pec a solárny kolektor. Funkčnosť týchto zariadení vyskúšali meraniami, svoje zistenia si zapísali. Následne každá skupina informovala všetkých prítomných o aktivite, ktorú realizovala. Žiaci odprezentovali svoje zariadenie, informovali o nových poznatkoch, ktoré sa počas celej exkurzie dozvedeli.

              Tento deň bol plný zaujímavých informácií o prírodných zdrojoch energií, ktoré sú našou budúcnosťou. Žiakom sa tento deň strávený s vedou veľmi páčil. Okrem nových poznatkov a vedomostí žiaci rozvíjali aj svoje zručnosti a mali možnosť vyjadriť svoje názory, postoje. A to je plnohodnotné prepojenie vedomostí s praxou, čiže zážitkové vzdelávanie.

              Záverom môžem konštatovať, že fyzika je prírodná veda, ktorej krásy sa oplatí objavovať.

               

              PaedDr. Slávka Franková

               

               

            • Výtvarné súťaže

            • Žiačka 8. A. VERONIKA KRIŠTOFÍKOVÁ sa umiestnila na 1. mieste vo výtvarnej súťaži NA GAZDOVSKOM DVORE, ktorú organizovalo Centrum voľného času v Trnave. Veronike k prvenstvu blahoželáme.

              Žiačky 8.A. Zina Lulkovičová a Veronika Krištofíková sa dňa 26.4.2024 zúčastnili na súťaží ZEM JE LEN JEDNA. Túto súťaž organizuje Centrum voľného času v Trnave ku Dňu Zeme. Naše žiačky sa umiestnili na prvom mieste k čomu im gratulujeme!