• Novinky

            • Deň stromov

            • Deň stromov

                    Dňa 20.10.2023 sme si u nás v škole pripomínali svetový deň stromov. V tento deň si pripomíname, aké dôležité je mať stromy všade okolo nás. Tento významný deň založil americký novinár Stereling Morton, ktorý vo svojich článkoch zdôrazňoval nevyhnutnosť prítomnosti stromov. Vďaka jeho iniciatíve vysadil spolu s občanmi štátu Nebraska 1 milión stromov a postupne sa tento nápad rozšíril do celého sveta. Stromy nám produkujú kyslík, ktorý je pre nás ľudí veľmi dôležitý, ale nám aj poskytujú tieň, zadržiavajú vietor a predovšetkým slúžia ako stavebný materiál. Okrem ľudí potrebujú stromy aj zvieratká, ktoré ich využívajú na život a potravu.

                    Na hodine techniky sme so žiakmi z 6.B vyrábali ku dňu stromov stromy, na ktorého tvorbu využili farebný papier a toaletné rolky. Žiaci si na farebný papier obkreslili ruku, ktorú následne vystrihli a nalepili na toaletnú rolku. Jedna vystrihnutá papierová ruka slúžila ako kmeň stromu a následne ďalšie tri zlepili tak, aby vznikla farebná koruna. Žiakom sa nechala voľná predstavivosť a mohli využívať rôzne kombinácie farieb. Tým pádom sa nemuseli držať princípu, že kmeň by mal byť hnedou farbou a koruna stromu zelenou. Žiaci si túto hodinu užili a zároveň si pripomenuli ako je dôležité stromy chrániť.

               

              PaedDr. S. Franková

            • Exkurzia Gabčíkovo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Gabčíkovo.

              Vodné dielo Gabčíkovo

               

                    Dňa 24. októbra sme sa so žiakmi deviateho ročníka zúčastnili na exkurzii v Gabčíkove. Vodné dielo Gabčíkovo bolo vybudované v rokoch 1977 - 1992 najmä z dôvodov ochrany územia pred povodňami, zlepšenia plavebných podmienok, zabezpečenia kvality pitnej vody a výroby elektrickej energie. Význam sa však kládol aj rekreačnému a turistickému využitiu.

              Ide o vodné dielo na druhej najdlhšej európskej rieke, na rieke Dunaj. Dominantou vodného diela je určite dozorná veža, ktorej siluetu je vidno už z diaľky. V jej dolnej časti je vyhliadková plošina, ktorá nám umožnila dokonalý výhľad.

                    Počas exkurzie žiaci videli dokument o vodnom diele, navštívili strojovňu, naučili sa veľa zaujímavých informácií vďaka odbornému výkladu a interaktívnym panelom. Najzaujímavejšou časťou exkurzie bolo zatváranie plavebnej komory a proces jej napúšťania. Celý tento proces trval 15 minút a po ňom sme svoju exkurziu v Gabčíkove ukončili.

               

              PaedDr. S. Franková

            • Deň knižníc

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň knižníc.

              Hľadali sme poklad. Našli sme knihu od G.Futovej a sladkosti.Vyrobili sme si obaly na knihy a dozvedeli sa ako sa narodí kniha :-).

            • Úspechy našej žiačky

            • Úspešná atlétkaŽiačka Gabriela Machovcová z triedy IX.A dosiahla výrazné úspechy v rámci jesenných atletických súťaží. Na Majstrovstvách SR starších žiakov a žiačok sa umiestnila na skvelom 3. mieste v hode kladivom (35,13 metra).Na MSR (Majstrovstvá Slovenska) starších žiakov a starších žiačok v Košiciach získalo Gabikino družstvo krásne 1. miesto.K získaným úspechom jej gratulujeme. Zároveň sme hrdí, že táto úspešná mladá športovkyňa je žiačkou našej školy.

            • Ekotopofilm

            • EKOTOPFILM

               

                    Dňa 17.10.2023 sa žiaci 3.B /Mgr. Benciová/, 4.C /Mgr. Bošnáková/ a dňa 18.10.2023 sa žiaci 5.A /PaedDr. Franková/, 5.C triedy /Mgr. Fridrichová/ zúčastnili 50. ročníka podujatia Ekotopfilm – Envirofilm.

                    V úvode podujatia sa k nám v kine Hviezda v Trnave prihovorili organizátori, ktorí poukázali na dôležitosť pozdvihovania environmentálneho povedomia. Podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Ing. Patrik Voltmann v svojom príhovore poukázal na aktivity trnavskej župy v oblasti životného prostredia napr. aktivitu ,,Do práce na bicykli,, a iné.   

                    Následne sme si pozreli ukážky filmov s environmentálnou tematikou. Filmy poukázali na význam vtákov v prírode a pre človeka. Mnohé vtáky bývajú lovené v pralesoch a následne predávané a chované ako domáci miláčikovia čím trpia.

                    V zaujímavých príhovoroch nás mladí environmentálne aktívni ľudia informovali o výhodách ekologickej dopravy: menšie emisie skleníkových plynov, zlepšená kvalita ovzdušia, znížená spotreba energií, zlepšenie zdravia. Zopakovali sme si, čo presne zahŕňa pojem ekologická doprava: ekologické vozidlá, cyklistika, elektrické skútre a motocykle, alternatívne palivá /biopalivá, vodík/. Dozvedeli sme sa aj o možnostiach ako šetriť a zbytočne nevyhadzovať potraviny.

              V závere sme mali možnosť vyplniť kvíz a skontrolovať si správnosť našich odpovedí. 

              Podujatie nás zaujalo, už teraz sa tešíme na budúci ročník Ekotopfilmu v Trnave.

               

              PaedDr. S. Franková – koordinátor environmentálnej výchovy

               

               

               

            • Európska noc výskumníkov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európska noc výskumníkov.

              Jedinečný festival vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy, ktorý sa každoročne koná v jeden deň v rámci viacerých krajín Európy (viac ako 25 zapojených krajín a 300 miest). 

              Už 17. ročník podujatia sa tradične uskutočnil v posledný septembrový piatok - 29. 9. 2023, a to v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade  Celodenný program ponúkol inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu. Naši žiaci  tried 5.B a 6.A sa ho zúčastnili s pani učiteľkou Suskovou a pánom učiteľom Šimekom. A na záver sme navštívili aj avion :D.