Navigácia

  • 20. 3. 2023
     
  • Lyžiarsky výcvik Donovaly

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik Donovaly.

  • Veterná Energia

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Veterná Energia.

    VETERNÁ ENERGIA

     

    Veterná energia alebo energia vetra je kinetická energia prúdiaceho vzduchu (vetra) v atmosfére. Je to energia, ktorá ponúka možnosti centralizovanej a decentralizovanej výroby. V EÚ majú najväčší potenciál oblasti v blízkosti Atlantického pobrežia. Na Slovensku v horských oblastiach, ale aj na Podunajskej nížine.

    Aké sú výhody a nevýhody veternej energie?

    Rovnako ako slnečná energia, veterná energia je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim zdrojom energie na svete. Nie je pochýb o tom, že veterná energia zníži našu dôveru fosílnych palív ako je uhlie, ropa a plyn v nasledujúcom desaťročí, ale do akej miery je možné len špekulovať.

    Ide o obnoviteľný a čistý zdroj energie čistý zdroj energie, ktorý nevytvára žiadne skleníkové plyny.

    V oblasti technológií pokračuje v riešení problémov, ktoré spôsobujú, že veterná energia je lacnejšia  a životaschopnejšia alternatíva pre jednotlivcov a podniky na výrobu energie. 

    Na druhej strane mnohé vlády ponúkajú daňové stimuly na vytvorenie rastu pre odvetvie veternej energie.

    Podobne ako solárna energia, aj veterná energia si v súčasnosti získava čoraz väčšiu popularitu po celom svete.Aj v prípade veternej energie však platí, že má svoje plusy i mínusy.

    VÝHODY

    1. Zelený zdroj energie: Na rozdiel od uhlia alebo ropy neznečisťuje ovzdušie a nevyžaduje si ani použitie žiadnych ničivých chemikálií.

    2. Obnoviteľný zdroj energie: Za vietor netreba nikomu platiť. Ak je niektorá zo zemepisných oblastí považovaná za veternú, predstavuje ideálne miesto na výstavbu veternej elektrárne.

    3. Šetrí náklady: Veterné turbíny dokážu zásobiť energiou veľké množstvo domácností. Ľudia v niektorých krajinách majú už v súčasnosti možnosť kúpiť si elektrickú energiu od organizácie, ktorá ponúka energiu z tohto zdroja.

    4. Moderné technológie: Veterné turbíny sú často považované za atraktívne stavebné prvky. Najnovšie z nich dopĺňajú životné prostredie aj zaujímavým dizajnom.

    5. Obrovský potenciál: Veterná energia sa teší rýchlemu rastu popularity v posledných desiatich rokoch. Veterné turbíny sú dostupné v rôznych veľkostiach a ich veľkou výhodou je aj to, že ich možno budovať aj na existujúcich farmách a pôde.

    NEVÝHODY

    1. Spoľahlivosť vetra: Vietor nefúka na náš povel a turbíny sú tak bežne vyťažené len na približne 30 %. V prípade, že počasie nie je priaznivé a vietor nefúka, neprodukuje sa ani energia.

    2. Nebezpečenstvo pre živočíchy:Konce veterných turbín môže predstavovať potenciálnu hrozbu pre vtáky a ostatné lietajúce tvory žijúce v ich blízkosti. Neexistuje pritom žiadny účinný spôsob, ako tomu predchádzať.

    3. Hluk:Veterné turbíny produkujú hluk v rozsahu 50 až 60 decibelov. Niektorí ľudia, ktorí žijú v ich blízkosti, sa tak sťažujú na sprievodný hluk.

    4. Bezpečnosť pre ľudí: Môže sa stať, že veľmi silné búrky a vietor môžu zničiť turbíny. Tie môžu následne spadnúť a predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí v okolí.

    5. Dopad na životné prostredie:Veterné turbíny síce neznečisťujú životné prostredie, ich umiestnenie si však vyžaduje veľa priestoru, ktoré je často spojené s nutnosťou vyrúbať lesy a zrušiť zelené plochy.

    6. Hrozba pre elektrizačné siete:Veterné elektrárne patria medzi takzvané nenepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny. Nekontrolovateľná výstavba veterných elektrární môže ohroziť prevádzkovú bezpečnosť a spoľahlivosť prenosovej elektrizačnej sústavy.

    Trh so zelenou energiou rýchlo rastie a rozvíjajú sa aj súvisiace technológie. Každý z dostupných zdrojov má však aj určité výhody i nevýhody. Je preto dôležité zvážiť množstvo faktorov, ktoré uprednostnia konkrétny z nich pre danú oblasť.

    Aj žiaci našej školy sa zaoberali veternou energiou, skúmali jej výhody a nevýhody, zisťovali históriu veterných mlynov, vyhľadávali informácie o tomto druhu energie. Na hodinách techniky si veterné mlyny aj vyrobili. Myslím, že sa im vydarili.

     

    PaedDr. Slávka Franková

    Koordinátor environmentálnej výchovy

  • 8. 2. 2023

    Aktualizovali sme modul Kariérna poradkyňa

  • OZNÁMENIE O PRERUŠENÍ PREVÁDZKY MATERSKÝCH ŠKȎL

    Na základe rozhodnutia RÚVZ zo dňa 07.12.2022 bude v materských školách MŠ Spartakovská 5, MŠ Spartakovská 6 a v MŠ V jame 3  v čase od 08.12. – 12.12.2022 (vrátane) prerušený výchovno – vzdelávací proces z dôvodu zvýšenej chorobnosti detí.

    Výchovno – vzdelávací proces sa v materských školách obnoví dňa 13.12.2022.

     

    Ďakujeme za pochopenie

  • 29. 11. 2022
     

    Úspešný riešiteľ školského kola Technickej olympiády JAKUB REMIŠ žiak 7.A triedy nás 24.11.2022 reprezentoval na okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo na Súkromnej strednej odbornej škole DSA v Trnave. Okrem svojich technických vedomostí musel Jakub predviesť aj manuálnu zručnosť. O tom, že sa mu darilo svedčí aj umiestnenie:  3. miesto. 

    Diplom a vecné ceny mu odovzdal riaditeľ školy Ing. Roman Mihalička.  Gratulujeme!

    Žiaka na olympiádu pripravovala Mgr. Zita Kochanová

  • Vianočné aranžovanie

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné aranžovanie.

  • Aurelium

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Aurelium.

    AURÉLIUM – zážitkové centrum vedy

          Dňa 16.11.2022 sme sa na exkurzii s ôsmakmi dotkli vedy v Auréliu.

          Centrum vedy je miesto, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Preto sa snaží všetkým návštevníkom dať príležitosť všetko vyskúšať a prísť na mechanizmus, akým daná vec funguje. Všetko je do značnej miery v rukách návštevníka. Hlavnou myšlienkou centra vedy je popularizovať vedu formou prístupnou širokej verejnosti tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové poznatky, zážitky a nové vedomosti.         

          Veda ako veda nie je vždy atraktívna, ľudia sa jej často vyhýbajú, pretože majú pocit, že je to príliš komplikovaná vec. Účel centra vedy je vzdelávať interaktívnou formou, zvýšiť všeobecný záujem o vedu v spoločnosti pomocou interaktívnych expozícií. Presvedčiť mládež, že aj veda môže byť zábavná a vzbudiť v nich záujem o otázky týkajúce sa vedy. Motivovať mladých ľudí k vedeckej kariére a štúdiu technických odborov a prírodných vied. Pútavým spôsobom prezentovať najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied. Ako v škole i v centre vedy je snaha o to, aby sa návštevník niečomu priučil alebo skôr lepšie pochopil to, čo predtým len tušil na intuitívnej úrovni. Zábava tu nie je samoúčelná je to motivačný prvok a prostriedok k poznaniu. Úlohou centra vedy je aj zabezpečiť transformáciu aktuálneho vedeckého poznania do zrozumiteľnej podoby. Prepojenie základných vedeckých princípov a zákonitostí s ich využitím v reálnom živote.

    Čo sme zažili v Auréliu?

          Po vzhliadnutí laserovej šou sme si pozreli a vypočuli Teslov svet, kde nám bola predstavená teslova cievka. Ďalej sme už bádali samostatne, za súčinnosti pracovníkov centra vedy. Videli a vyskúšali sme si model veternej elektrárne, termálne zrkadlo, ktoré zobrazuje tepelný obraz v reálnom čase, modely stirlingovho a benzínového motora, vyrobili sme si energiu bicyklovaním a na van de Grafovom generátore, získali sme informácie o zdrojoch svetla, vyskúšali sme si Archimedovu skrutku. V akustickej miestnosti sme si zahrali nielen na xylofóne ale aj na tibetských  misách, sledovali sme premietané akustické vlnenie povrchu kvapaliny. Hľadali sme ťažiská, roztáčali farebných vĺčikov a skladali spektrum farieb do svetla, písali sme si odkazy morzeovkou. Vyskúšali sme elektromagnetické delo, obdivovali sme vystavené autá. A veľa ďalšieho..

    Prečo názov Aurelium zážitkové centrum vedy ? Za názvom zážitkového centra vedy Aurelium je oveľa viac ako sa na prvý pohľad zdá. Je odvodený od krstného mena rodáka z Liptovského Mikuláša prof. Ing. Aurela Stodolu, ktorý bol významný slovenský fyzik, technik a zakladateľ teórie parných a plynových turbín. Dokonca bol profesorom Alberta Einsteina, ktorého známy citát „Dôležité je neprestať sa pýtať“  je mottom zážitkového centra vedy Aurelium.

          Centrum vedy je určené pre širokú laickú a odbornú verejnosť, so zreteľom na mládež. My sme Aurélium navštívili pri príležitosti Týždňa vedy a techniky, ktorý si v mesiaci november pripomíname. Ak ste Aurélium ešte nenavštívili – my – účastníci exkurzie Vám zažiť vedu naživo v Auréliu vrelo odporúčame.

    PaedDr. Slávka Franková

    Čo povedali o exkurzii naši žiaci?

    Deň 16.11. som si naozaj veľmi užila. Celé Aurélium sa mi moc páčilo. Neviem si vybrať ktorý exponát najviac. Dnešný deň som si užila a hodnotím 10/10. Ďakujem veľmi pekne za úžasnú exkurziu.   /Ella Witnerová, 8.A/

    Najviac ma na exkurzii zaujalo komunikovanie morzeovkou, laserová šou a hra na testovanie svojich reflexov /Lea Janošková, 8.A/

    Najviac sa nám páčili hologramy v malej miestnosti a elektrizujúca guľa. Zažili sme veľa nezabudnuteľných zážitkov. /Oliver Blažek, Andrej Temňák, 8.A/

    Po úvodnej laserovej šou sme si mohli vyskúšať rôzne exponáty. Aj napriek veľmi veľkému výberu mňa najviac zaujala malá hračka vĺčik. V zážitkovom centre vedy mali drevený typ. Som rád, že vďaka tejto exkurzii som zistil, že aj takáto vec má niečo spoločné s fyzikou. Taktiež sa mi páčila aj zvuková miestnosť, pekná výstava áut a spravil som pravdepodobne nový rekord v pexese, ktoré sa tam dalo zahrať. /Matúš Masarovič, 8.A/

    Okrem laserovej šou sa mi páčilo stanovište s morzeovkou a prechod svetla vo vode. Bol to pre mňa nezabudnuteľný zážitok. Ďakujem. /Gabika Machovcová, 8.A/

    Cievku som už videl na videách ale naživo prvý krát v Auréliu. Zaujal ma aj svetelný lúč odrazený od povrchu vody a princíp fotoaparátu. Vo zvukovej miestnosti som si vyskúšal netradičné hudobné nástroje. Myslím si, že veľa z vystavovaných exponátov môže pomôcť k lepšiemu pochopeniu vedy. /Tomáš Mrva, 8.A/

    Zaujala ma manta (lietajúca elektráreň). Bola to vlastne vzducholoď plnená héliom s otvorom. Využíva usmernený tlak vetra na sústavu za sebou radených vrtúľ a rotorov. Najlepšie bolo, že sme si mohli všetko vyskúšať. /Patrik Paulík, Patrik Sláma, 8.A/

    Páčil sa mi stroj na odosielanie morzeovky, príklad Pytagorovej vety v realite a modely motorov. Mohli sme si vyskúšať v skutočnosti mnohé modely, ktoré poznáme z hodín fyziky. Absolútne najlepšie hodnotím Teslovu cievku upravenú tak, aby vydávala zvuk v rôznych frekvenciách. Zahrala nám zvučku ružového Pantera a zvučku z pirátov z Karibiku. /Adam Ligač, 8.A/

    Páčili sa mi pokusy s vodou a optická miestnosť. Exkurzia bola veľmi zaujímavá a poučná, odporúčam toto centrum navštíviť. Myslím si, že výrok Jána Amosa Komenského ,,škola hrou,, je pre Aurélium veľmi výstižné a pravdivé. /Kristína Horváthová, 8.A/

    V Teslovom svete bol zaujímavý Jakobov rebrík a tiež Teslova cievka, ktorá hrala rôzne melódie. Zaujali ma pokusy na zotrvačnosť, pokus na prúdenie vzduchu podľa Bernoulliho princípu prúdenia. Ďalej ma zaujala morzeovka, ktorou sme si mohli písať a pokusy na optické ilúzie. Ešte raz by som si exkurziu zopakoval. /Michal Koštrna, 8.A/

    Mne sa najviac páčila Teslova cievka, ktorá vzduchom prenášala energiu a zároveň na základe úprav hrala hudbu. Zábavné boli pokusy v hudobnej miestnosti, kde bol aj inštrument, ktorý vytváral zvuk na základe pohybu ruky okolo kovových tyčí. /Matúš Bley, 8.A/

    V Auréliu sme videli množstvo fyzikálnych a technických stanovíšť. Najviac ma zaujala hra na postreh, kde bolo pri zobrazení svetla potrebné čo najrýchlejšie stlačiť svoje tlačidlo. Celkovo sa mi v Auréliu páčilo, určite odporúčam toto zážitkové centrum navštíviť. /Zoja Reháková, 8.A/

    V Auréliu som sa dozvedela veľa vecí, ktoré som nevedela alebo som ich po vyskúšaní exponátov lepšie pochopila. Ďakujem za peknú a poučnú exkurziu. /Sofia Palušková, 8.A/

    Chcem študovať na zdravotníckej škole a aj preto ma zaujalo meranie srdcovej koherencie. /Karin Kraľovičová, 8.A/

    Najviac sa mi páčilo pozorovanie pod mikroskopom a optické ilúzie. Rada by som išla na viac takýchto exkurzií. /Alžbeta Belanová, 8.B/

    Zaujali ma hry na precvičenie reflexov a laserová šou. Exkurzia bola zaujímavá a poučná. /David Ševeček, 8.B/

    Zaujal ma Perpetuum mobile = stroj, ktorý by mal fungovať bez spotreby inej energie. Jeho skonštruovaním sa zaoberal už Leonardo da Vinci, ale neúspešne, lebo nie je možné zostrojiť stroj, ktorý by dodával mechanickú energiu bez toho, aby nespotreboval inú energiu. Zaujali ma aj manta=lietajúca elektráreň, solenoid=druh cievky a informácie o Nicolovi Teslovi. /Dominika Drábeková, 8.C/

    Zaujala ma morzeovka a van de Grafov generátor. /Patrícia Čambálová, 8.C/

    Po vzhliadnutí laserovej šou nám zamestnanec Aurélia predstavil 3 Teslove vynálezy. Následne sme si mohli vyskúšať všetky vystavené exponáty. Páčilo sa mi v miestnosti, kde bola prezentovaná optika a hudobná miestnosť. Rád by som poďakoval pani učiteľkám za dobrú exkurziu. /Max Linkeš, 8.C/

    V Auréliu ma zaujali hry na precvičenie reflexov, prístroj na Morseove správy, šošovky, ktoré práve preberáme na fyzike, tabuľa po ktorej sa dalo kresliť svetlom z mobilu a veľa ďalšieho. Dokonca som mala pocit, akoby sa tam vždy zjavilo niečo nové, čo som si dovtedy nevšimla. /Bea Hyžná, 8.C/

    Z exponátov a aktivít, ktoré sme si mohli vyskúšať, si neviem vybrať jednu najlepšiu, lebo všetky boli niečím zaujímavé. V Auréliu sa mi veľmi páčilo, rada by som tam išla aj o rok. /Liana Taffernerová, 8.B/

    V Auréliu sa mi páčila úvodná svetelná šou s lasermi, prednáška ,,Teslov svet,, a výstava automobilov. Zaujala ma aj hudobná miestnosť a miestnosť s optickými ilúziami. Páčil sa mi aj prístup zamestnancov Aurélia k nám návštevníkom, boli milí a ochotní všetko predviesť, vysvetliť, odpovedať na naše otázky. /Lukáš Baša, 8.B/

    V Auréliu bolo super, dozvedela som sa veľa nových informácií. Mohli sme sa pohybovať voľne od experimentu k experimentu, tak aby nás pri jednom nebolo naraz veľa a tým pádom každý si mohol všetko vyskúšať. V zážitkovom centre to mali dobre zorganizované. /Emma Císarová, 8.B/

    V Auréliu bolo veľmi veľa zaujímavého: optika, akustika, biológia, fyzika, chémia a iné druhy vedy. Najviac sa mi páčila Morseho abeceda – tam som si písala s mojimi  kamarátkami. /Yarina Kuklina, 8.B/

    V Auréliu je veľa vedy a zábavy, je to super centrum, veľa som sa tam naučila. /Sára Krajčovičová, 8.B/

    Najviac ma zaujal van de Grafov generátor, ktorý dokázal demonštrovať vznik statickej elektriny a jej účinky. Videli sme zbierku minerálov a hornín, sami sme si skúšali rôzne pokusy. V Auréliu bolo super. /Lucia Kollarovičová, 8.B/

     

     

     

     

     

  • 18. 11. 2022

    Aktualizovali sme modul O škole

  • Exkurzia na Pedagogickej fakulte

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia na Pedagogickej fakulte.

    Exkurzia na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity

     

    Dňa 10.11.2022 sa žiaci 8.B triedy zúčastnili exkurzie na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity. Na katedru chémie nás pozvali pri príležitosti Týždňa vedy a techniky, ktorý si v novembri pripomíname.

    Študentky a študenti chémie nás v chemických laboratóriách prostredníctvom zaujímavých pokusov oboznamovali s novými poznatkami a zároveň s našimi žiakmi spoločne riešili zdanlivé záhady. Dozvedeli sme sa, prečo kvapalina v kužeľovej banke mení farbu jej potrasením a následne sa v kľude vráti kvapaline pôvodná farba, ako je možné, že pena zhorí na dlani ruky, ale nepopáli nás. Videli, počuli a vyskúšali sme si výbuch acetylénu, meranie pH rôznych kvapalín, merania za využitia počítačov, programov, senzorov. Pripravili sme si aj hasiaci prístroj, pozorovali sme rast krištáľov a lávové lampy. Skúmali sme vnútorné zloženie 2 druhov polystyrénu, pozorovali a skúšali sme si vlastnosti zvláštnej kvapaliny-nekvapaliny /nenewtonovská kvapalina/ a vyskúšali sme si trik z filmov – ako vyrobiť nepravú krv.

    Na Pedagogickej fakulte sa nám veľmi páčilo, žiakov pokusy aj samotné chemické laboratóriá veľmi zaujímali. Ďakujeme pekne za pozvanie.

    PaedDr. S. Franková

    A čo napísali o exkurzii žiaci 8.B triedy?

    • Najviac sa nám páčil pokus s ohňom a penou, taktiež lávová lampa bola zaujímavá. Vieme si ju pripraviť aj doma. Veľmi sa nám páčil aj prístup budúcich učiteľov.   Laura Baranovičová a Emmka Císarová

     

    • Videli sme veľa pokusov. Najviac sa mi páčilo, keď sme podpaľovali penu na ruke. Vyskúšala som si všetky pokusy. Študenti, ktorí nám ukazovali pokusy boli veľmi milí, ukázali nám veľa zaujímavých vecí. Taktiež sme rozpúšťali rôzne druhy polystyrénov v acetóne.   Alžbeta Belanová

     

    • Na Trnavskej univerzite sa mi páčili chemické laboratóriá. Z pokusov sa mi najviac páčil pokus ,,rast krištáľov,, a ,,horiaca pena,,. Dozvedela som sa nové poznatky a všetky zaujímavé pokusy som si mohla vyskúšať. Kandidátky a kandidáti, ktorí nám pokusy ukazovali a vysvetľovali boli veľmi milí.   Vanesa Zichnerová

     

    • Mne sa páčilo ako mi horela ruka. Boli tam veľmi zaujímavé pokusy. Do všetkých pokusov som sa zapájal, veľmi ma to bavilo. Zistil som, že biely polystyrén obsahuje 98% vzduchu a rýchlo sa rozpustí v acetóne. Adam Uličný

     

    • Na exkurzii sa nám páčilo, pozorovali sme chemické reakcie. Najviac sa nám páčilo ako sme si podpaľovali ruku a ako sme sledovali výbuch acetónu.   Illia Reznichenko, Denis Zaiats

     

    • Najviac sa mi páčil výbuch, horiaca ruka a zvláštna tekutina, ktorá sa správala raz ako tekutina a inokedy ako pevná látka. Študenti zaujímavo všetko vysvetľovali. Lukáš Baša

     

    • Páčil sa nám prístup budúcich pedagógov. Bolo tam veľa zaujímavých pokusov, ktoré sme mali možnosť vyskúšať. Vanesa Vojtíková, Viktória Vančová
  • Veda nás baví

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Veda nás baví.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s Materskou školou, Spartakovská 5, 917 01 Trnava
    Spartakovská 5
    917 01, Trnava
  • 033/3236901 (0918 540 870) - riaditeľka školy
    033/3236900 - sekretariát, mzdová ekonómka
    033/3236903 - zástupkyňa
    033/3236904 - ekonómka

Fotogaléria