Navigácia

  • Tarzaniada

  • Matematická prechádzka

    Matematická prechádzka

    Téma: Objemy a povrchy telies

    Žiaci si prakticky vyskúšali namerať schody, lavičky, preliezky, bránky ... Neskôr mali za úlohu vymyslieť slovnú úlohu s cieľom vypočítať povrch a objem toho čo namerali. V prílohe si môžete slovné úlohy prečítať, niektoré Vás pobavia.

    Prraca_7.C.docx

    Praca_7.B.docx

    Pozn. Gramatické chyby sú v pôvodnom znení.

    Aby bola matematika zábavnejšia

    Mgr. Daniela Sekáčová

  • ZERO - WASTE

    ZÁKLADY ZERO-WASTE

     

    Dňa 6.6.2023 sa žiaci triedy 6.C zúčastnili prednášky a besedy Základy  zero waste ,,nulový odpad.,, Prednáška podporujúca ekologické myslenie detí sa uskutočnilav priestoroch Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave.

    So žiakmi sme si spoločne s prednášajúcoulektorkou a aktívnou zerowasterkou Danou  Moderdovskou zodpovedali na nasledovné otázky: Čo je to zero-waste a je vôbec možné žiť bez odpadu? Ako to vyzerá u nás na Slovensku? Ktoré sú prvé kroky k zero-waste a ako ich môžeš urobiť? Ktoré sú najčastejšie chyby v recyklovaní a ako to robiť správne? Čo môžeš urobiť aj ty pre ochranu našej planéty?  Lektorka nám vysvetlila základné princípy zero-waste a na konkrétnych ukážkach objasnila bezodpadový spôsob života. Všetci sme získali konkrétne a zároveň jednoduché tipy, ktoré môžeme zaradiť do nášho každodenného života, aby sa planéta Zem usmievala.

    Princípy zero-waste vystihuje citát zo záveru prednášky:

    ,,Naša planéta nepotrebuje hŕstku ľudí, ktorí robia zero-waste dokonale. Potrebuje milióny ľudí, ktorí to robia nedokonale.,,

    Preto každý z nás pomôžme našej planéte Zem svojim konaním každý deň svojho života.

    PaedDr. Slávka Franková

    Koordinátor environmentálnej výchovy

  • Dejepisná exkurzia Carnuntum

    DEJEPISNÁ EXKURZIA CARNUNTUM

    Dňa 25.5. sa žiaci 6.B a 6.C zúčastnili dejepisnej exkurzie do rakúskeho mesta Petronell, kde sa pred 2000 rokmi nachádzal jeden z najväčších rímskych vojenských táborov Carnuntum. Vďaka dlhoročnej práci archeológov  tu dnes môžeme obdivovať archeologické múzeum pod holým nebom, ktoré dokumentuje život starovekých Rimanov v tomto priestore. Popri Dunaji totiž viedla severná hranica Rímskej ríše, kde boli vybudované vojenské tábory i civilné mestá. Tieto objekty sú zapísané v listine chránených pamiatok UNESCO.  Budovy boli zrekonštruované a znovu postavené presne podľa starovekých postupov, čiže cestovanie v čase nikdy nebolo také rýchle.  Ocitli sme sa v zrekonštruovanej budove Villa Urbana a v  Palácovej hale, navštívili sme zrekonštruované kúpele, rímsky amfiteáter, antickú kuchyňu alebo dom obchodníka Lucia. Budovy majú funkčné podlahové kúrenie, v kuchyniach zasa sporáky. Vtipnou časťou múzea sú napríklad miestnosti s rímskou latrínou. Niektorí žiaci si vyskúšali postup odievania starovekých Rimanov, iní zase prácu starovekých pisárov, posedeli sme si na starovekej hostine.

    Vzorné správanie šiestakov, krásne počasie i dobrá nálada prispeli k nezabudnuteľným zážitkom z exkurzie i k prehĺbeniu vedomostí o starovekom Ríme.

    Mgr. Alena Viceníková

  • Exkurzia žiakov 8. a 9. ročníka Brodzany - Oponice

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia žiakov 8. a 9. ročníka Brodzany - Oponice.

  • Turnaj v skladaní Rubikovej kocky

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Turnaj v skladaní Rubikovej kocky.

  • Zem je len jedna

    Naše žiačky 9.B triedy, Diana Kurincová a Nela Šiková sa dňa 27.4.2023 zúčastnili výtvarnej súťaže ku Dňu Zeme pod názvom Zem je len jedna...

    Získali 2. miesto za čo im srdečne gratulujeme!

  • Deň Zeme

    Deň Zeme

          Dňa 20.4. a 21.4.2023 si žiaci našej školy pripomenuli Deň Zeme.

          Žiaci sa zúčastnili krásneho a zaujímavého kultúrno-vzdelávacieho predstavenia. So žiakmi prvého stupňa sme sa ocitli v rozprávke. Zábavným spôsobom sme sa dozvedeli o tom, ako a kde v lese žijú zvieratká, ktoré v ňom bývajú. V predstavení Rozprávka z lesa sme sa dozvedeli o tom, ako les žije a čo všetko ho trápi. Videli sme slávika, ktorý hľadá svoj stratený krásny spevavý hlas a musí prehľadať celý les od jeho najvyšších poschodí až pod lesný koberec.

          Zistil nakoniec, čo musí spraviť, aby sa mu hlas vrátil? Odpovede deti hľadali spolu s prednášajúcim Mgr. Petríkom, no a pri zábavných, ale zároveň poučných videách deťom žiarili oči a sledovali so zatajeným dychom, čo sa bude diať, čo bude nasledovať...

          So žiakmi druhého stupňa sme boli súčasťou interaktívneho predstavenia Virtuálny vesmír. Vesmír dokáže fascinovať každého človeka, bez rozdielu veku.

          Vďaka lektorovi, ktorý sa celoživotne tajomstvami vesmíru a ich odhaľovaním zaoberá, sú poslucháči vtiahnutí do hlbín vesmíru od najbližších našich susedov až po najvzdialenejšie končiny, kde sa skrývajú podivné objekty. Predstavenie bolo rozdelené na tri časti: Slnečná sústava (Slnko, planéty, meteory, kométy), Mliečna cesta (vývoj hviezd, vzplanutia supernov), Galaxie a možná existencia mimozemského života vo vesmíre.

          Žiaci sa aktívne zapájali aj do vedomostných súťaží, využívali svoje vedomosti nadobudnuté v škole, ale aj svoje mobily (ktorých použitie mali nateraz povolené), pomocou ktorých sa veľmi rýchlo zorientovali a vyhľadali odpoveď na súťažnú otázku na internete. Tí najmúdrejší a najšikovnejší získali za svoje odpovede aj atraktívne ceny. Celá príjemná atmosféra bola vhodne doplnená aj peknými piesňami.

          Myslím, že môžem za nás všetkých zúčastnených – žiakov i učiteľov – skonštatovať, že sme absolvovali naozaj overenú, vhodnú, interaktívnu a mimoriadne vydarenú formu prírodovedného vzdelávania. Táto prednáška nás naozaj zaujala a už teraz sa tešíme nabudúce.

     

    PaedDr. Slávka Franková

    Koordinátor environmentálnej výchovy

     

     

     

     

     

  • Výtvarná súťaž

    Naši žiaci sa zúčastnili výtvarnej súťaže MALÝ PRINC, ktorej cieľom bolo prostredníctvom výtvarného prejavu znázorniť zaujímavý svet Malého princa, prípadne fantastickú planétu, ktorú by mohol Malý princ navštíviť. 

    Touto cestou gratulujeme našej žiačke Diane Kurincovej, ktorá sa umiestnila na prvom mieste!

  • Zápis detí do MŠ pre školský rok 2023/2024

     

    Vážení rodičia,

    v zmysle §28a ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) bude v školskom roku 2023/2024 musieť plniť povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole každé dieťa, ktoré dosiahlo 5 rokov veku do 31. 8. 2023.

     

    Podľa §59a ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) povinné predprimárne vzdelávanie bude dieťa plniť v obci, v ktorej má trvalý pobyt v spádovej materskej škole, ak zákonný zástupca pre dieťa nevyberie inú materskú školu. 

     

    Zápis detí do MŠ pre šk. rok 2023/2024 bude prebiehať

    od 02.05. – 31.05.2023

     PREZENČNE za prítomnosti dieťaťa v dňoch

    2.5. a 3.5.2023 v čase od 6:30 h. – 14:30 h.

     4.5. a 5.5.2023 v čase od 10:00 h. – 17:00 h.

     

    ZŠ s MŠ Spartakovská 5 a EP MŠ Spartakovská 6 sú spádovou materskou školou pre ulice:

    • Vladimíra Clementisa (od č. d. 1 – 24 a od č. d. 70 – 83)
    • Hlboká ( časť od Starohájskej ulice po Ulicu Spartakovská)
    • Spartakovská (okrem č. d. 10 – 19)

     

    EP MŠ V Jame 3 je spádovou materskou školou pre ulice:

    • Starohájska
    • Ulica Bučianska
    • Ulica Hlboká (časť medzi ulicami Bučianska a Starohájska)
    • Ulica Tehelná
    • Ulica Vladimíra Clementisa (od č. d. 25 – 41)
    • V Jame

    Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa formou pravidelného denného dochádzania do materskej školy v rozsahu najmenej 4 hodiny denne. Päťročné deti budú do spádovej materskej školy prijímané prednostne.

     

    Žiadosť o prijatie do MŠ možno podať osobne, alebo vložiť do schránky ZŠ Spartakovská 5,  poštou alebo elektronicky:

    Elokované pracovisko Spartakovská 5 a 6, Trnava - msspartakovska@ms.trnava.sk

    Elokované pracovisko V jame 3, Trnava -  msvjame3@gmail.com  

    Žiadosť o prijatie do MŠ si môžete vyzdvihnúť priamo v EP MŠ Spartakovská 6 a EP MŠ V jame 3 alebo vytlačiť z webovej stránky školy  www. spartakovska.edupage.org.

    Neoddeliteľnou súčasťou žiadosti o prijatie do MŠ je potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa: vyjadrenie_lekara_o_zdravotnom_stave_dietata.docx

    Žiadosť musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami: Ziadost_o_prijatie_do_MS(1).docx

    Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

    - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

    - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

    - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa to je možné preukázať písomným vyhlásením.

    Písomné vyhlásenie č. 1 na stiahnutie: Pisomne_vyhlasenie_c._1.pdf

    Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľke školy.

    Písomné vyhlásenie č. 2 na stiahnutie: Pisomne_vyhlasenie_c._2.pdf

    Ak sa do materskej školy prijíma dieťa, ktoré má zariadením poradenstva a prevencie zaradeného v sieti škôl a školských zariadení SR identifikované špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby (ďalej len „ŠVVP“), zákonný zástupca k žiadosti predloží:

    • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast,
    • vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a
    • odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast.

    Z vyjadrenia príslušného zariadenia poradenstva a prevencie ako aj z odporúčania všeobecného lekára pre deti a dorast má byť jednoznačné, či odporúčajú prijatie dieťaťa so ŠVVP do bežnej materskej školy.

     

    Podmienky prijímania :

    - prednostne prijímame deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné,

    - deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

     

    Ostatné podmienky prijímania:           

    - deti, ktoré nedovŕšili do 31.08.2023 vek 5 rokov a zákonný zástupca požiada o predčasné    zaškolenie, pričom predloží so žiadosťou aj písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a dieťa má trvalý pobyt v spádovej ulici,

    - deti, ktorých súrodenci sú už prijatí do MŠ,

    - ostatné deti v závislosti od voľnej kapacity podľa veku:

    - deti, ktoré dovŕšia vek 5 rokov,

    - deti, ktoré dovŕšia vek 4 roky,

    - deti, ktoré dovŕšia vek 3 roky.

     

    Prijímame deti s osvojenými hygienickými a sebaobslužnými návykmi.

  • Veľkonočné aranžovanie

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné aranžovanie.

  • Ekoolympiáda

    EKOOLYMPIÁDA

     

          Ekoolympiáda je vedomostná súťaž, v ktorej sa žiaci venujú environmentálnym témam zábavným spôsobom. V marci sa žiaci 8. a 9. ročníkov zúčastnili 2. ročníka tejto online súťaže. Po zaregistrovaní bol žiakom sprístupnený ekotrenažér, kde mohli trénovať odpovede na súťažné otázky.  Medzi týmito trénovacími  otázkami boli “schované” otázky z ostrého kola.

    V školskom roku 2022/23 sa Ekoolympiáda hrala v 5 témach: oceán, voda, pôda, odpad a klimatická zmena. Žiaci našej školy za účasť dostali pero z ekologicky vyrobeného obalu - z PET fliaš.

          Napriek tomu, že environmentálnavýchova je prierezový́ predmet, je potrebné sa environmentálnym témam venovať vo zvýšenej miere. Na našej škole sa o to snažíme.

     

    PaedDr. S. Franková

    koordinátor environmentálnej výchovy

     

  • Deň vody

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

    22. marec –Svetový deň vody

          Väčšina ľudí bez nej neprežije viac ako tri dni. V časoch, keď ropa hrá svoj prím na burzách celého sveta, voda je stále komoditou, bez ktorej by svet neprežil. Do kontaktu s ňou prichádzame dennodenne, voda má nekonečné množstvo využití. Nad významom a využitím vody sa zamýšľali aj žiaci našej školy.

          Spolu s pani učiteľkami a pánmi učiteľmi diskutovali – nielen  v slovenskom jazyku, tvorili výrobky, kreslili. Všetkými aktivitami sme si pripomenuli Svetový deň vody. V tento deň sme aj väčšina z nás – pedagogickí pracovníci aj žiaci – prišli symbolicky oblečení v modrej farbe.

          Deti z 1.C (Mgr. Haščíková) sa oboznámili s kolobehom vody v prírode cez príbeh o kvapkách. Uvažovali nad otázkou: ,,Čo Ťa napadne, keď poviem slovo VODA?... Následne vytvorili dáždnik plný kvapiek, kde zakreslili, zapísali kam putuje kvapka, keď opustí oblak.

          Na čítaní sa prváci z 1.B (Mgr. Mináriková) venovali čítaniu s porozumením: Ako sa z dažďovej kvapky stala pitná voda. Po prečítaní textu deti odpovedali na prichystané otázky. Na písaní deti písali slová s tematikou voda, kreslili k nim obrázky. Na výtvarnej výchove kreslili dážď a dáždnik, riešili otázku: ,,Čo robíme, aby sme vodu neznečistili?,,

          V triede 2.B (Mgr. Benciová) sa na hodine deti rozprávali na tému čistota vody, prečo je dôležité udržať čistú vodu na Zemi pre ľudí, živočíchy a rastliny. Následne si s pani učiteľkou deti premietali film s touto tematikou. Deti sa naučili pieseň o vode a v skupinách robili projekt na tému Život vo vode.

          V 3.A (Mgr. Guľová) sme si Deň vody žiaci s pani učiteľkou spestrili rôznymi aktivitami. Obohatili si vedomosti z prírodovedy, dozvedeli sa veľa zaujímavého o vode. Najviac deti sa zabavili pri maľovaní bublinami, ktorými vyzdobili kvapky vody. Každé dieťa potom na kvapku napísal svoj odkaz vode.

          V 4.A (Mgr. Krónerová) sa žiaci rozprávali o vodnom spoločenstvea o dôležitosti vody pre život, o využívaní vody. Prečo si ju musíme vážiť a ako ju môžeme šetriť.
    Následne riešili učivo - rastliny vodného spoločenstva.

          Trieda 4.C (Mgr. Šaradinová) sa zaoberala vodou celý deň. Celý deň deti pracovali v skupinách. Takúto formu vyučovania majú deti veľmi rady. Deti najskôr vyrobili plagát ku svetovému dňu vody, potom zistili zaujímavosti o vode a deti úspešne absolvovali aj kvíz. Následne pokusom zistili, čo sa dá s pomocou vody urobiť a ako dostať bublinky na papier. Táto aktivita sa deťom páčila a vyvolala v nich veľa radosti a smiechu. Deň zakončili súťažou o najväčšiu bublinu a samozrejme nesmela chýbať ani foto triedy,  kde deti každé urobilo mokrý odtlačok ruky na tabuľu. Tento deň sa žiakom veľmi páčil.

          V 4.D sa žiaci naučili na hudobnej výchove pesničku: Voda, para, ľad. Následne sa s pani učiteľkou (Mgr. Kukučková) rozprávali o význame vody.

        V triede 7.B. počas anglického jazyka (Mgr. Horáčková) deti vyrobili kvapky vody.Na niektoré napísali odkazy v angličtine o dôležitosti vody, iné len vyrobili. Vraveli sme si o dôležitosti vody, pozerali sme aj video o vodnom kolobehu a ako by vyzeral život na Zemi, keby všetka voda zmizla. To asi deti bavilo najviac. Kvapky následne nalepili na dvere, aby si dôležitosť vody stále pripomínali.

          V 5.B žiaci na biológii (PaedDr. Šimek) zisťovali ako ovplyvňuje znečistenie vody život vodného hmyzu, ako saponáty znemožňujú pohyb hmyzu po hladine.

          Na fyzike (Mgr. Kochanová)žiaci 6. ročníka pomocou jednoduchých experimentov zisťovali, aký vplyv  má na správanie telies vo vode  tvar a objem telesa.Zistili, že čím má teleso väčší objem a dotykovú plochu tým sa ponorí menej a naopak.Pochopili, že tieto poznatky sa využívajú pri konštrukcii lodí. Lode s väčším objemom a plochou uvezú ťažší náklad ako malé lode. 

    Šiestaci na biológii (Mgr. Očkovský) pripravovali a prezentovali svoje projekty na tému Vodné a brehové živočíchy.

          Na chémii (Ing. Gottwaldová, PhD.) siedmaci rozoberali hlavne znečisťovanie vôd a vzduchu. V laboratóriu zisťovali, či v Trnave prší kyslý dážď. Porovnávali pH dažďovej a pitnej vody. Žiaci zo 7.A napísali svoje názory na dôležitosť a kvalitu vody v Trnave, vypracovali svoje návrhy na zlepšenie kvality vôd. V 8.A sa žiaci zamýšľali nad tým, aké vody máme v Trnave. Svoje zamyslenia spracovali do plagátov s popisom a obrázkami.

          V ŠKD si deti z 11. oddelenia (Bc. Kobetičová) spoločne pripomenuli Deň vody skupinovou aktivitou ,,Kvapka vody,,. Aktivite predchádzala spoločná beseda.

          Deti z 2.C a 4.C zo 7.oddelenia ŠKD pod vedením pani vychovávateľky Idunkovej si rozprávali o vode prostredníctvom prezentácie a skúseností. Robili pokusy s vodou ako sú "dažďový obláčik", "lávová lampa", či "domáci bublifuk". Zabavili sa hrami na rybárov a ryby. V neposlednom rade vyrobili sochu ochrankyne vôd a želatínové akvária.

          Deti zo 4. oddelenia ŠKD /1.D trieda/ si Deň vody pripomenuli praktickou aktivitou. Spolu  s pani učiteľkou (p. Stillerová) čistili potôčik.

          Aj žiaci 9.B sa na hodine nemeckého jazyka (Mgr. Hodulíková) zapojili do projektu Deň vody. Rozprávali o vodných športoch ako je plávanie, surfovanie, potápanie. Učili sa novú slovnú zásobu, pracovali s obrázkami. Rozmýšľali i nad možnosťami ako zlepšiť šetrenie vody v domácnosti.

          Na hodinách techniky (PaedDr. Franková) sa žiaci druhého stupňa zaoberali vodnou energiou – výhodami a nevýhodami. Žiaci prakticky zhotovili výrobky - vodné mlyny. Na výtvarnej výchove (Mgr. Susková) žiaci druhého stupňa kreslili na tému voda.

          Žiakom sa rôznorodé aktivity a takto do modra ladený deň veľmi páčil.

     

    PaedDr. Slávka Franková

    Koordinátor environmentálnej výchovy

  • 29. 3. 2023

    K prihláške je potrebne priložiť tlačivo VYHLÁSENIE zákonných zástupcov dieťaťa

  • Divadlo očami detí

    Dňa 16.3. 2023 sa náš školský divadelný súbor Fénix zúčastnil regionálnej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti v Divadle Jána Palárika v Trnave. Bola to neuveriteľná skúsenosť, nazbierali sme veľa nápadov a samozrejme sme sa poriadne zabavili. Každý z nás si mohol vychutnať svoju chvíľku slávy na doskách trnavského divadla.

  • 20. 3. 2023
     
strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s Materskou školou, Spartakovská 5, 917 01 Trnava
    Spartakovská 5
    917 01, Trnava
  • 033/3236901 (0918 540 870) - riaditeľka školy
    033/3236900 - sekretariát, mzdová ekonómka
    033/3236903 - zástupkyňa
    033/3236904 - ekonómka

Fotogaléria