• Novinky

            • ENGLISH ACTIVITIES

            • Milí rodičia,

              radi by sme vám pripomenuli, že ešte môžete prihlásiť svoje dieťa na celoročníkový jazykový program - ENGLISH ACTIVITIES - komunikačné klubovne, ktoré budú prebiehať priamo na našej škole v časoch školského klubu. 

              Krásnou a zábavnou metodikou celosvetovo uznávanej britskej jazykovej školy WOW English sa Vaše dieťa naučí rozprávať anglicky a bude mať v živote omnoho viac možností. A vy ho nemusíte nikam voziť.

              1.ročník - 3 posledné voľné miesta

              2.ročník - 7 posledných voľných miest

              4.ročník - 1 posledné voľné miesto

              s NATIVE lektorom:

              5.ročník - 5 posledných voľných miest

              6. a 7. ročník - 4 posledné voľné miesta

              Poponáhľajte sa a zabezpečte si svoje miesto.

              Prihlásiť sa môžete tu: PRIHLÁSENIE alebo na tomto linku: https://form.simpleshop.cz/ND3la/buy/

              Každé dieťa dostane na začiatku roka: 

              • vlastnú UČEBNICU a 
              • na celý rok ONLINE PRÍSTUP aj na doma ku všetkým videám a pesničkám.

              1x týždenne (50 min), v rovnaký termín počas celého školského roka

              Pozrite si viac o METODIKE WOW ENGLISH

              Pozrite si YOUTUBE s videami, ktoré odoberá viac ako 6 miliónov detí po celom svete 

              Túto angličtinu prinášame exkluzívne aj pre deti v našej škole. 

              Tešíme sa aj na vaše deti. Začíname už od 12.9.2024

              Viac informácií: info.trnava@ucimedeti.sk, alebo telefonicky 0905792917

              A prosím priložte im aj obrázok, kde si môžu prečítať viac o našej angličtine. 

              Prosím vedeli by ste text uverejniť ešte dnes?

              Čo sa týka nájmu, napíšem Vám samostatný email so žiadosťou o konkrétne dni a časy, aby sme to stihli vybaviť na meste.

              Ďakujem krásne a teším sa na našu ďalšiu spoluprácu. 

              S úctou,

              Ing. Alenka Komínková

              0905792917

              info.trnava@ucimedeti.sk

              ENGLISH ACTIVITIES - anglické komunikačné klubovne

            • My Brain Academy

            • Milí rodičia,k eďže vieme, aká je dôležitá komunikácia v anglickom jazyku spúšťame na našej ZŠ v budúcom školskom roku unikátny projekt s jazykovou školou "".  Vašim deťom pomôže zlepšiť komunikačnú angličtinu prostredníctvom "popoludňajších anglických komunikačných klubov" priamo  v priestoroch našej ZŠ školy (deti nemusíte nikam voziť).  Informácie o projekte: - výučba angličtiny nadväzuje na preberané učivo a slovnú zásobu získanú počas vyučovacieho procesu z hodín angličtiny - určená pre žiakov 1. a aj 2. stupňa - prostredníctvom myšlienkových máp dovysvetľuje gramatiku, inovatívnym a kreatívnym spôsobom zapája žiakov do konverzácie, odstránia sa bariéry a strachy rozprávať v angličtine. Plynulosť rozprávania sa výrazne zlepší a tým sa zlepšia aj výsledky v škole. - výučba prebieha v priestoroch školy, po skončení vyučovania, rodičia nemusia deti nikam voziť - skupiny sú malé s max.počtom 8 žiakov - hodina 1 x do týždňa , 60 min, počas celého školského roka. - poplatok pre rodičov 30 Eur /mesačne + jednorázový  úvodný registračný poplatok 30 Eur (viac informácií v priloženom> letáku) _" Využite možnosť, aby sa Vaše dieťa zbavilo strachu a blokov rozprávať po anglicky, aby aktívne začalo využívať už v škole> nadobudnutú slovnú zásobu. S nami začne dieťa vnímať angličtinu ako bežnú súčasť jeho života a to mu dá možnosti> ďalej rásť. Pozrite si prosím  naše ukážky z hodín a> skúsenosti rodičov."Čo hovoria skúsenosti rodičov? [2] Prečo deti nerozprávajú anglicky ani po 900 hodinách ? [3] Základom pri výučbe je zapojiť všetky zmysly [4]> Pre zjednodušené prihlasovanie na komunikačné kluby angličtiny My Brain Academy môžete využiť elektronickú prihlášku. Prihlásiť sa môžete do 15.9.2024. (Prihláška sa stáva záväznou po úhrade zápisného vo výške 30> Eur) V prípade potreby kontaktujte pani Veroniku Murányiovú- 0915 44 00 88 _Oficiálny web My Brain Academy:www.mybrainacademy.sk [5]  https://mybrainacademy.sk/sk/prihlaska

            • Oznam pre rodičov žiakov, ktorí nastupujú do prvého ročníka

            • Stravné na september 2024 je 8€ + 5 € rezerva v pripade neprítomnosti žiaka, kedy mu je účtovaná plná suma. Poprosím uhradiť na číslo účtu SK10 5600 0000 0011 1231 2003. Do poznámky napísať meno a priezvisko žiaka a 1.ročník. 
Rodič, ktorý potrebuje šek si ho môže vyzdvihnúť v kancelárii vedúcej ŠJ od 19.8.2024 v prac. deň od 7:00 - 12:00 hod. Platbu je potrebné uhradiť do 20.08.2024. 
V prípade otázok volať 0911030616 
Jana Vöröšová, Vedúca ŠJ

            • Letný denný tábor 2024

            • LETNÝ DENNÝ TÁBOR 2024

               

              ČINNOSŤ V ČASE: od 8:00 do 15:30 hod.

               

              POPLATOK: 50 €

               

              DIEŤA MÁ MOŽNOSŤ PRIHLÁSIŤ SA DO 22.05.2024.

               

              PRIHLÁSENÉ DIEŤA PRINESIE DO 22.05.2024:

              - podpísaný informovaný súhlas rodiča,

              - prekopírovanú kartičku poistenca,

              - vyplnený spôsob odchodu dieťaťa domov (samo, rodič),

              - poplatok 50 € (bez možnosti vrátenia, ak dieťa nenastúpi).

               

              POČET DETÍ V PT 2024:

              max. 152 detí + 14 pedagogický dozor.

               

              PROGRAM:  „Zmysluplne trávim svoj voľný čas – poznávam, zároveň sa hrám.“

               

              01.07.2024

                 Prvý deň - pondelok sa oboznámime s programom na celý letný denný tábor, s organizačnými a bezpečnostnými predpismi. Dopoludnia vychádzku zameriame na poznávanie histórie mesta. Zatúlame sa do romantických uličiek Trnavy GPS hrou „Mocný opasok“. Náučnú vychádzku zakončíme zábavno-pohybovými hrami na detských ihriskách.

                 Popoludnie venujeme „ Telesnej, zdraviu a športu“ – hod kriketovou loptičkou do diaľky, hod na cieľ, preskoky na švihadle, skákanie na gume, žonglovanie s loptou, 50 m beh na čas. Na záver loptové hry podľa výberu detí. (Obed je zabezpečený.)

               

              02.07.2024

                 V utorok nám Ranč pod Babicou ponúka prehliadku Zverinca, v ktorom uvidíme viac ako 40 druhov zvierat zo 6 kontinentov Zeme. Väčšinu zvierat  si odchovali sami, avšak niektoré z nich sú dovezené z nedôstojných podmienok  z rôznych miest nielen na Slovensku ale aj v  Európe. Sú radi, že im mohli pomôcť poskytnúť  kľudný „ dôchodok“ a popritom ich  vystavovať  pre potešenie, hlavne pre deti. V popoludňajších hodinách je k dispozícii detské ihrisko a rozsiahle trávnaté plochy na minifutbal a iné loptové hry.

              (Obed je zabezpečený.)

               

              03.07.2024

                 V stredu sa zúčastníme exkurzie na veľkom hrade v Malých Karpatoch – Červený Kameň. Ako sa žilo na hrade? Čo všetko sa na ňom dialo? Ako na rôzne situácie pripravili hrad stavitelia? Na správne odpovede prídeme s pomocou sprievodkyne a obrázkového pracovného listu. Odpoludnie venujeme zábavno-pohybovým hrám na lúke pod hradom.            

              (So sebou si priniesť viac stravy. K dispozícii je bufet.)

               

              04.07.2024

                 „Kráľová nad Váhom, Jelka“ - Ako vyzerá skutočná farma zistia deti vo štvrtok na Detskej farme Humanita, kde uvidia všetky zvieratká v tesnej blízkosti s možnosťou povoziť sa na koníkoch. V popoludňajších hodinách si prezrieme vodný kolový mlyn, ktorý dnes slúži ako technická pamiatka. Svojou trojpodlažnou drevenou architektúrou sa stal nielen slovenským, ale aj európskym unikátom. Neďaleko mlyna sa nachádza aj malý skanzen s poľnohospodárskou minulosťou obce.

              (So sebou si priniesť viac stravy. K dispozícii je bufet.)

               

                     20.04.2024                                                                                 ZODPOVEDNÁ: Mgr. Andrea Chlpatá

            • Výtvarná súťaž


            • Žiaci našej školy sa zapojili do výtvarnej súťaže Moja najobľúbenejšia hračka, ktorú Štátny archív v Trnave vyhlásil v troch kategóriách pre žiakov MŠ a ZŠ trnavského regiónu, do ktorej bolo prihlásených 186 výtvarných prác z materských a základných škôl. Víťazné práce sú súčasťou výstavy, zorganizovanej pri príležitosti Svetového dňa hier s názvom Od plyšového medvedíka po šach.
              V rámci III. kategórie získal 1. miesto Adam Adámek zo 6.c, 2. miesto získala Veronika Krištofíková z 8.A a na 3. mieste sa umiestnil Jakub Nižnanský z 8.C.
              Srdečne im blahoželáme!

            • MDD2024

            • Medzinárodný deň detí, je sviatok detí,ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta .Každoročne 1.júna .V tento rok nám tento deň pripadol na sobotu a keďže do školičky cez víkend nechodíme, oslavu sme si v ŠKD posunuli na pondelok 3.júna. Detičkám sme pripravili popoludnie plné hier,zábavy,súťaží,kde si vyskúšali svoju šikovnosť, súťaživosť, vytrvalosť, odvahu.Po úspešnom ukončení rôznych disciplín ich čakala sladká odmena. Na záver sme si spoločne zatancovali.Bol to veľmi pekný deň,ktorý patril práve im...

            • STRETNUTIE S PANI PREZIDENTKOU

            • Žiak našej školy, Dávid Tóth (7.B) sa 25.5.2024 stretol s našou pani prezidentkou. Pozvanie získal na základe nezištnej pomoci staršej pani. Pani zostala zamknutá v bývalej botanickej záhrade na Prednádraží. Okolo nej prešlo niekoľko ľudí a pomoc jej odmietli. Dávid sa však postaral o to aby sa pani dostala šťastne domov. Tento krásny čin sme ako škola prihlásili do programu Detský čin roka. Práve jeho čin bol vybratý medzi päť NAJ činov v kategórii "Pomoc ľuďom".Pani prezidentka si pozvala do Primaciálneho paláca všetky deti, ktoré boli do tohto projektu zapojené. Nášmu Dávidovi sa podarilo s pani prezidentkou chvíľu porozprávať. Odovzdal jej pozdrav od nás a ona nám na oplátku popriala veľa úspechov.Mgr. Daniela Sekáčová

          • EXKURZIA
            • EXKURZIA

            • 7.6.2024 sme so žiakmi 6.B triedy navštívili Centrum popularizácie fyziky v Trnave. Na úvod p. Mgr. Jozef Viskupič – predseda Trnavského samosprávneho kraja spolu s p. Martinom Magáthom – generálnym riaditeľom spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. a s p. Mgr. Karolom Petríkom hlavným lektorom spolu slávnostne otvorili Centrum popularizácie fyziky v Trnave. Témou medzipredmetovej fyzikálno-environmentálnej  prednášky boli prírodné zdroje energie: vodná, slnečná, veterná a geotermálna energia. Po zaujímavej prednáške mali lektori centra prichystané ukážky fotovoltaiky, fungovania autíčka či loďky na solárny pohon.

              Následne žiaci pracovali v skupinách. Každá skupina si podľa pracovného postupu a za súčinnosti lektora vyrobila zariadenie, ktoré použili následne na meranie. Žiaci pripravili vodný a veterný mlyn, solárnu pec a solárny kolektor. Každá skupina informovala všetkých prítomných o aktivite, ktorú realizovala. Žiaci odprezentovali svoje zariadenie, informovali o nových poznatkoch, ktoré sa počas celej exkurzie dozvedeli.

              Tento deň bol plný zaujímavých informácií o prírodných zdrojoch energií, ktoré sú našou budúcnosťou.

              A čo o exkurzii napísali žiaci?

              - skupina, ktorá sa venovala aktivite SOLÁRNA PEC:

              V piatok sme boli na exkurzii s pani učiteľkou Frankovou a s p. asistentkou Kiripolskou v Centre popularizácie fyziky v Trnave. Mali sme za úlohu vyrobiť solárnu pec. Postup nebol jednoduchý, ale spoločnými silami sme sa dopracovali k úspešnému záveru a vyrobili sme solárnu pec. Zo začiatku sme moc neverili, že to môže fungovať, ale opak sa stal pravdou. Na začiatku merania bola teplota v peci 29ᵒC, po 10 minútach už 77ᵒC. Sme na seba hrdí a nikdy na tento zážitok nezabudneme. Ďakujeme p. učiteľke a p. asistentke, že nás sem zobrali.

              Matej Š., Radko H., Laura B., Timea K., Kristián K., Liana K, Anetka J.

              - skupina, ktorá sa venovala aktivite SOLÁRNY KOLEKTOR:

              Solárny kolektor je používaný na ohrev vody v domácnosti aj v bazénoch. Ako solárny kolektor funguje? Teplá voda cirkuluje smerom nahor do zbernej nádoby. Výhody kolektora: - teplá voda je dostupná, - funguje bez využitia fosílnych palív. Nevýhody kolektora: - ak nesvieti slnko, nedokážeme vyrábať teplú vodu. – v zime slnko svieti menej a táto výroba energie je slabá. Meraniami sme zistili, že na začiatku merania mala voda v kolektore 25ᵒC, po 10 minútachbola teplota vody 36ᵒC. Po ďalších 3 minútach bola teplota vody 43ᵒC. Takýto nárast teploty v krátkom čase nás prekvapil.

              Peter K., Marko P., Matej B., Patrik P., Matej H., Kristián H. 

              - skupina, ktorá sa venovala aktivite VODNÝ MLYN:

              Pri vytváraní vodného mlyna sme pracovali ako tím. Zabavili sme sa pri lepení štupľov a paličiek. Vytvorili sme energiu pomocou vody a našej inteligencie. Boli by sme radi, keby sme sem mohli prísť aj nabudúce.

              Filip L., Barborka B., Kristínka B., Sára P., Kristián R., Ján K.

              - skupina, ktorá sa venovala aktivite VETERNÝ MLYN:

              Boli sme na Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave, kde sa aktuálne otvorilo Centrum popularizácie fyziky. Naša skupina vyrábala veterný mlyn. Pri skúšaní jeho funkčnosti sme súťažili medzi sebou, kto má najzdravšie pľúca. Náš výrobok – veterný mlyn – sme spoločne odprezentovali. Táto aktivita sa nám páčila.

              Diana M., Sabína Z., Noemi B., Diana S., Bibiana M., Ria R.

              Žiakom sa tento deň strávený s vedou veľmi páčil. Nadobudli nové vedomosti, rozvíjali svoje zručnosti a mali možnosť vyjadriť svoje názory, postoje. A to je plnohodnotné prepojenie vedomostí s praxou, čiže zážitkové vzdelávanie.

              PaedDr. Slávka Franková

            • Vyhodnotenie zberu papiera

            • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA – MÁJ  2024

              Triedy - ZŠ

              1. 6.C                3 605    kg            Ø   144,2 kg
              2. 9.A                3 113,5    kg         Ø   124,5 kg
              3. 6.B                1 656,5    kg         Ø    66,3 kg
              4. 3.C               1 400   kg              Ø     58,4   kg

              JEDNOTLIVCI    ZŠ

              1.Viktória Ištvancová                6.C         2 550 kg

              1.Martin Ištvanec                       9.A          2 550 kg

              3. Tobias Vonšák                        8.A         1 036 kg

              4. Matteo Hanic                           1.C             643 kg

              5. Matej Beňo                              6.B             611 kg

              6. Victoria Mináriková                  6.A            480 kg     

              7. David Majerník                         6.C            384 kg

              8.  Šimon Čerevka                       5.A            474,5 kg

              9.  Emma Mária Danišovičová     4.B            366 kg  

              10. Šimon Čálik                            3.C            361 kg    

              11.Kristína Horváthová                 9.A            329 kg

              12. Marko Indrišek                       2.A           300,6  kg

          • Exkurzia Bratislava
            • Exkurzia Bratislava

            • Dejepisná exkurzia: Bratislava- historické centrum, hrad Devín

              Viete, kam chodil náš národný velikán Ľudovít Štúr so svojimi študentmi na výlety? Počuli ste o tom, že kým Brusel má iba jednu sochu cikajúceho chlapčeka, tak Bratislava ich má až štyri? A kto čumí v našom hlavnom meste ženám pod sukne? Kde v Bratislave býval kat a čo robil, keď práve nestínal hlavy? Počas korunovácie ktorého kráľa vypukol požiar a prečo dlho trvalo, kým ho uhasili? Tak odpovede na tieto otázky zaručene poznajú žiaci 7.B a 7.C, ktorí sa zúčastnili 30. mája exkurzie. A dozvedeli sa toho oveľa viac. Presvedčili sa na vlastné oči o tom, že naša Bratislava má právom prívlastok Krásavica na Dunaji.

              Mgr. Alena Viceníková

            • Literárna exkurzia

            • Dňa 14.mája 2024 sme absolvovali literárnu exkurziu v Modre. Zúčastnili sa jej žiaci z tried VIII.A, VIII.B a VIII.C Boli sme na cintoríne, kde sú uložené pozostatky Ľudovíta Štúra, jedného z velikánov slovenskej histórie. I keď posvätné ticho prerušovala vrava spolužiakov, pamätné miesto sa nám páčilo. Potom sme sa pobrali do múzea, kde sme sa o našej významnej osobnosti dozvedeli o niečo viac. Kde žil, ako žil i perličky o jeho rodine, priateľoch a záľubách. Taktiež sme sa dozvedeli mnoho o dobe, v ktorej vyrastal, žil, pôsobil a napokon tragicky zahynul. Vtedajší spôsob odievania, jazyk a aj zvyky nás prekvapili. Popútavom výklade pani sprievodkyne nám dovolili urobiť si rôzne fotky zaujímavých exponátov ako boli náboje z Ľudovítovej pušky, jeho prameň vlasov alebo aj obrazy dávnych priateľov. Keď sa skončilaprehliadka, šli sme si kúpiť suveníry. Mali sme hodinový rozchod. Kto chcel, mohol sa pokochať mestom a jeho krásami, iní si šli kúpiť zmrzlinu alebo niečo na jedenie. Myslím si, že to bola vhodná príležitosť naučiť sa viac o histórii Slovenska a stráviť čas so spolužiakmi nielen v školských laviciach. Ďakujeme za pútavú a náučnú exkurziu.Júlia Dobríková, VIII.C

            • DEŇ VČIEL.

            •  20.máj je deň, kedy majú sviatok naše Včielky. V tento deň sme deťom z Škd pripravili vďaka rodičom Chrvalovým,ktorí sa včielkam venujú niekoľko rokov, prezentáciu o živote, dôležitosti ,význame pre náš život. Priniesli si ,okrem dobrej nálady, včielky, náradie, ochranu na hlavu,ktorú si deti aj vyskúšali. Na záver si deti mohli z plastov vyrobiť sviečku a každé dieťa dostalo sladkú odmenu-lizatko.

            • Upratovanie areálu školy

            • Keďže nám záleží na prostredí školy, naši najmenší z 1.B triedy a niektorí štvrtaci dávali pozor, či sa práca robí poriadne ,si zorganizovali menšiu brigádu v areáli školy. Vyzbierali veľa papierov,plastov,fliaš a rôzne nečistoty, ktoré do školského prostredia nepatria. Ďakujeme

            • Práca s drevom

            • V mesiaci máj do našej školy do Škd zavitali manželia z firmy "Dobré z dreva",ktorí deťom predviedli rôzne nástroje,ktoré sú potrebné pri opracovani dreva. Detí si mohli vyrobiť hračku z dreva, ktorú si samozrejme aj nechali.

            • Búrlivé výšiny

            • 9. mája 2024 vybraní deviataci a ôsmaci spoločne s pani učiteľkou Šimkovou navštívili Divadlo Jána Palárika v Trnave. Boli sme na večernom predstavení Búrlivé výšiny, ktoré režíroval Marián Amsler. Videli sme mnoho známych hercov, ktorí svoje roly stvárnili perfektne. Predstavenie hovorilo o generačnom príbehu rodiny rozdelenej do dvoch sídiel: Búrlivé výšiny a Drozdovo. Rozprávačom príbehu bola milá opatrovateľka Nelly Daenová (Tatiana Kulíšková). Tá všetko videla, všetko počula a všetko vie. Do posledných detailov príbeh starostlivo vypovedá mladíkovi z Londýna, pánovi Lockwoodovi (Martin Hrónsky), ktorý sa rozhodol ísť na návštevu do sídla a je šokovaný zo znepokojujúceho správania pána domu Heathcliffa (Matúš Beniak, Tomáš Vrávnik). Predstavenie malo mysticko - hororový nádych a poukazovalo na (nie až tak) každodenné problémy rodín. Postavy boli realisticky stvárnené a samotný príbeh priniesol množstvo dejových zvratov. Celé predstavenie v nás zanechalo silné dojmy a snažilo sa zodpovedať na otázku, čoho všetkého je schopný človek so zlomeným srdcom. (Marek Kruppa, VIII.C)

            • Centrum popularizácie fyziky

            •  

              13.5.2024 sme so žiakmi 6.A triedy navštívili Centrum popularizácie fyziky v Trnave. Témou medzipredmetovej fyzikálno-environmentálnej  prednášky boli prírodné zdroje energie: vodná, slnečná, veterná a geotermálna energia. V priebehu prednášky bola menšia prestávka, počas ktorej lektor zaspieval pieseň k téme a žiaci rozmýšľali nad súťažnými otázkami. Žiaci, ktorí správne zodpovedali na otázky, boli ohodnotení cenami. Lektori centra mali prichystané ukážky fungovania autíčka či loďky na solárny pohon. Takisto sme videli ako pomocou solárnej energie možno rozsvietiť lampu a tiež solárnu energiu uchovať do zásoby. Po prednáške boli žiaci rozdelení do pracovných skupín po šiestich žiakoch. Každá skupina si podľa pracovného postupu a za súčinnosti lektora vyrobila zariadenie, ktoré použila následne na meranie. Žiaci pripravili vodný a veterný mlyn, solárnu pec a solárny kolektor. Funkčnosť týchto zariadení vyskúšali meraniami, svoje zistenia si zapísali. Následne každá skupina informovala všetkých prítomných o aktivite, ktorú realizovala. Žiaci odprezentovali svoje zariadenie, informovali o nových poznatkoch, ktoré sa počas celej exkurzie dozvedeli.

              Tento deň bol plný zaujímavých informácií o prírodných zdrojoch energií, ktoré sú našou budúcnosťou. Žiakom sa tento deň strávený s vedou veľmi páčil. Okrem nových poznatkov a vedomostí žiaci rozvíjali aj svoje zručnosti a mali možnosť vyjadriť svoje názory, postoje. A to je plnohodnotné prepojenie vedomostí s praxou, čiže zážitkové vzdelávanie.

              Záverom môžem konštatovať, že fyzika je prírodná veda, ktorej krásy sa oplatí objavovať.

               

              PaedDr. Slávka Franková

               

               

            • Výtvarné súťaže

            • Žiačka 8. A. VERONIKA KRIŠTOFÍKOVÁ sa umiestnila na 1. mieste vo výtvarnej súťaži NA GAZDOVSKOM DVORE, ktorú organizovalo Centrum voľného času v Trnave. Veronike k prvenstvu blahoželáme.

              Žiačky 8.A. Zina Lulkovičová a Veronika Krištofíková sa dňa 26.4.2024 zúčastnili na súťaží ZEM JE LEN JEDNA. Túto súťaž organizuje Centrum voľného času v Trnave ku Dňu Zeme. Naše žiačky sa umiestnili na prvom mieste k čomu im gratulujeme!