• Novinky

            • Ekotopfilm

            •       Dňa 11.10.2022 sa žiaci 4.C, 4.D, 5.C, 5.D triedy a dňa 12.10.2022 žiaci 4.A, 4.B triedy zúčastnili festivalu EKOTOPFILM – festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji. V krátkych náučných filmoch sme sa dozvedeli o príčinách a dôsledkoch globálneho otepľovania. Zaujímavé filmy poukázali na to, ako malými každodennými skutkami môžeme zmeniť svet. Po pozretí filmov viedli organizátori so žiakmi krátku debatu o ich názoroch na filmy. Do tejto debaty sa žiaci našej školy aktívne zapájali.

                    V ďalšej časti festivalu EKOTOPFILM mala p. Vráblová zo slovenských elektrární príhovor o rôznych typoch elektriny, o výhodách a nevýhodách rôznych typov elektrární. Následne sa žiaci vyjadrili ako by vedeli šetriť s energiou.

                    Na záver festivalu všetci žiaci dostali malý zápisník a pero – vyrobené z recyklovateľných materiálov.

              Festival EKOTOPFILM sa nám všetkým páčil a už teraz sa tešíme na budúci školský rok.

              Fotky si môžete pozrieŤ vo fotogalérii

               

              PaedDr. S. Franková – koordinátor environmentálnej výchovy

            • Minicoolvoley

            • Okresné kolo v minicoolvoley vyhralo naše družstvo a postúpilo na majstrovstvá Slovenska. Finále sa bude hrať v Studienke 25.5.2022

            • Ekoolympiáda

            • V marci sa žiaci našej školy zúčastnili vzdelávacieho programu EKOOLYMPIÁDA. Táto vedomostná hra upozorňuje a hravou formou vzdeláva o témach týkajúcich sa klimatickej zmeny a ochrane životného prostredia. Ďakujem všetkým žiakom, ktorí takto inovatívne, digitálne a zaujímavo prehĺbili svoje poznatky z oblasti environmentálnej výchovy.

              V praxi môžeme svoj vzťah k prírode a našej Zemi preukázať už budúci týždeň, v ktorom prebieha na ZŠ s MŠ Spartakovská zber papiera (23.5. – 27.5.2022).

              PaedDr. Franková

              koordinátor environmentálnej výchovy

               

            • súťaž Lidl

            •  

              Pomôž našej škole vyhrať výpočtovú techniku od Lidla!

              Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vybaviť našu školu modernými notebookmi i desktopmi, monitormi i kamerami a ďalšou technikou v hodnote až 40 000 eur! Stačí nakupovať v Lidli a zbierať balíčky nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. mája do 30. júna 2022 zabojovať za našu školu na stránke malovaneslovensko.sk.

              Ďakujem za každý hlas

            • Deň Zeme

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

              Deň Zeme

               

              Dňa 22. apríla si celý svet pripomína Deň Zeme. Pri tejto príležitosti sme si tento významný deň pripomenuli aj my v našej škole. Ako? Veľmi rozmanito. Na znak úcty k našej Zemi sme boli všetci zo ZŠ Spartakovská odetí do zeleného oblečenia. Následne nás sprevádzali po celý deň rôzne environmentálne aktivity.

              Prváci z 1.A triedy (Mgr. Bartoňová) si spoločne vytvorili krásny plagát o našej Zemi.  Napriek tomu, že prváci sú malé deti, ktoré sa zo všetkého najradšej hrajú, veľmi zreteľne vnímajú aké je dôležité chrániť naše blízke a aj vzdialené životné prostredie.

              Žiaci 1.B triedy (Mgr. Poláková) mali 22.4. projektové vyučovanie. 1.hodinu si pozreli video o recyklovaní, diskutovali o ochrane prírody a o dôvode choroby našej Zeme. Po vyfarbení omaľovánky o znečisťovaní životného prostredia si 2.hodinu vypracovali pracovný list, v ktorom pomenovali a napísali, čo je na obrázku. Názvy s obrázkami vystrihli, rozdeľovali živú a neživú prírodu. Cez tretiu hodinu išli žiaci von a pozorovali podľa projektu prírodu v okolí našej školy. Na záver vyučovania v triede svoju prácu spoločne zhodnotili a vyjadrili svoje pocity z celého dňa.

              Žiaci 1.C triedy (Mgr. Landrišičová) sa zúčastnili akcie Deň Zeme na Trojičnom námestí, kde sa presvedčili, že ekológia môže byť aj zábavná. Prváci absolvovali aktivity zamerané na environmentálne témy ako triedenie, recyklácia či zhodnocovanie odpadu. Zahrali si  ekologické človeče nehnevaj sa, nadrozmerné pexeso, či tvorivé dielničky, kde bola možnosť vyrobiť si niečo z tetrapakov. Žiaci boli upútaní aj smetiarskym zberovým vozidlom, do ktorého si mali možnosť nasadnúť a porozodrávať sa s pánom smetiarom. Podujatie na námestí usporiadalo mesto Trnava pri príležitosti Dňa Zeme. V meste sa deti hrou učili chrániť prírodu. 

              Druhákov - 2.A trieda (Mgr. Guľová) celý deň sprevádzali aktivity ku Dňu Zeme: zopakovali si zásady triedenia odpadu, rozprávali sa o dôležitosti ochrany prírody a našej planéty. Pozreli si zaujímavé video o ohrozených živočíchoch na Slovensku. Na záver žiaci recyklovali nepotrebné plastové nádoby a s pomocou pani učiteľky si druháci vyrobili stojany na nožnice a farbičky.

              Tretiaci z 3.D (Mgr. Kukučková) sa na Deň Zeme rozprávali o ochrane prírody, o triedení odpadu a rôznych aktivitách, ktoré sa na tento sviatok realizujú. Žiaci si pozreli rôzne videá o triedení odpadu, na výtvarnej výchove maľovali obrázky našej planéty. Na záver dňa deti spolu vytvorili básničku.

              Štvrtáci zo 4.A triedy (Mgr. Bošnáková) si Deň Zeme pripomenuli na hodine slovenského jazyka a na matematike. Po pozretí prezentácie deti kreslili sľub-srdiečko Zemi a napísali ako sa oni chcú starať o Zem.

              Žiaci 4.C triedy (Mgr. Ďugová) pozerali film s environmentálnou tematikou, kreslili schému životného prostredia. Prostredníctvom vytvorených plagátov si opakovali ako správne separovať odpad a zamýšľali sa nad odpoveďami na otázku: Ako v budúcnosti ochránime životné prostredie?

              Štvrtáci zo 4.D triedy (Mgr. Benciová) po pozretí filmu s environmentálnou tematikou debatovali o význame ochrany prírody, vyfarbovali si obrázky chránených živočíchov a rastlín. 

               

              Na hodine angličtiny (Ing. Gottwaldová, PhD.) si žiaci zo 4.B triedy pozreli krátke edukačné video o separovaní odpadu. Potom si osvojili danú slovnú zásobu, na základe ktorej vyrobili malé postery o kontajneroch a odpadkoch, ktoré do nich patria.

              Deň Zeme si pripomenuli aj žiaci v ŠKD /7.oddelenie/ 2.D + 4.E/ (p. Stillerová) starostlivosťou o zeleň v triede. Pri práci si pripomenuli význam prírody pre ľudí a dôležitosť ochrany prírody.


              Žiaci z 9. oddelenia /3.D a 4.E/ (Bc. Kobetičová) sa na Deň Zeme rozprávali o ochrane prírody, o tom  ako každý z nás vie pomôcť prírode a ako my môžeme zastaviť globálne otepľovanie. Deti vyfarbovali pracovný list, v skupinách robili projekty o prírode a dievčatá vytvorili z plastelíny ,,radostný život na Zemi.,,

              Žiaci 3.oddelenia /1.C a 4.E/ (p. Idunková) si vyrobili a namaľovali tričká so zeleno-modrou planétou. Najprv sa pomocou vyrobených malých kontajnerov učili separovať odpad, neskôr si to vyskúšali aj prakticky. Vyzbierali neporiadok v okolí školy a roztriedili odpad do správnych kontajnerov. Skrášlili si priestor výsadbou kvetín.

              Na hodinách geografie si žiaci 5. a 6. ročníka (Mgr. Viceníková) pozreli dokument, v ktorom sa oboznámili s tým, čo je Deň Zeme a Hodina Zeme. Na základe otázok v teste si každý vypočítal, akú ekologickú stopu po sebe zanecháva. V nasledujúcej diskusii zhodnotili, ktoré ľudské aktivity sú pre našu Zem najviac škodlivé. Žiaci skonštatovali, čo treba zmeniť, aby naše životné prostredie bolo čo najmenej poškodzované. V závere vyučovacej hodiny každý žiak napísal, čo on osobne urobí pre to, aby ochránil prírodu. Žiaci 5.C sa na technike (Mgr. Viceníková) venovali tvorivým aktivitám súvisiacimi s Dňom Zeme.

              Na hodinách slovenského jazyka a literatúry si žiaci 5.B (Mgr. Polónyová) uctili Deň Zeme príjemnou a zábavnou aktivitou, a to konkrétne čítaním o ohrozených druhoch zvierat a o ochrane našej planéty z informačných letákov. Čítanie s porozumením si pani učiteľka pripravila tak, aby si žiaci v jednotlivých úlohách rozvíjali čitateľské kompetencie a správne rozumeli prečítanému textu. Zábavnou časťou pre žiakov bola súťaž, v ktorej si precvičili pravopis prídavných a podstatných mien. Tí žiaci, ktorí pravopis zvládli na vynikajúcej úrovni získali pexeso, ktoré nám poskytlo Ministerstvo životného prostredia SR. Po ukončení aktivity všetci žiaci 5.B triedy dostali nálepky týkajúce sa životného prostredia a našej Zeme. Vo voľnej debate žiaci diskutovali o ochrane prírody, lesov, živočíchov, ale aj o triedení odpadu a zmene klímy.

              Žiaci z 5.A triedy (Mgr. Kováčiková) si na hodine techniky taktiež pripomenuli Deň Zeme sledovaním animovaného filmu s environmentálnou témou: Príbeh veľryby. V zábavnom kvíze si zopakovali pravidlá správneho triedenia odpadu.

              Žiaci 7.A a 7.B triedy sa na hodine nemeckého jazyka (Mgr. Hodulíková) zapojili do aktivít ku Dňu Zeme.  Pracovali v skupinách a riešili rôzne úlohy. Cieľom hodiny bolo naučiť sa a precvičiť novú slovnú zásobu o životnom prostredí a triedení odpadu. Žiaci sa učili pracovať so slovníkom, skladali slová z písmen, riešili tajničky a triedili odpad.

              Siedmaci - 7.C trieda – (PaedDr. Šimek) na biológii pozerali film s environmentálnou tematikou, následne žiaci diskutovali o ochrane prírody.

              Žiaci 8.C triedy sa na biológii (Mgr. Očkovský) rozprávali o pozitívnych a negatívnych vplyvoch človeka na životné prostredie. Poukázali na dôležitosť recyklovania, používania biologických hnojív a biologickú ochranu rastlín.

              Dvaja žiaci 8.C triedy si pod vedením p. učiteľky Mgr. Polónyovej prichystali príhovor do rozhlasu o našej Zemi, ktorý doplnili žiaci 1.B triedy básničkou o Zemi.

              Na hodine techniky (Mgr. Kochanová) žiaci 6.C diskutovali na tému:
              Zdravá pôda = zdravé rastliny = zdravé zvieratá = zdraví ľudia = silná spoločnosť.
              Žiaci pochopili, že priemyselné hnojivá, chemické postreky a ťažké mechanizmy veľmi znehodnocujú pôdu a že znehodnocovaniu pôdy sa dá zabrániť využívaním prírodných metód hnojenia a ochrany rastlín, využitím dostupných vedeckých poznatkov pri ochrane rastlín a využívaním prirodzených predátorov proti škodcom.

              Na hodinách chémie, biológie - 7. a 8. ročníky a na hodinách techniky - 6.A trieda (PaedDr. Franková) žiaci pracovali v skupinách a vytvárali plagáty zamerané na triedenie odpadu, modely odpadových smetných košov a model automatu na zálohované fľaše. Po dokončení plagátov každá skupina svoju prácu odprezentovala. Žiaci 7.B, 7.A a 8.B triedy prezentovali svoje práce pred prvákmi.

              Pri príležitosti Dňa Zeme sa deviataci z 9.A na chémii (Ing. Gottwaldová, PhD.) rozprávali o odpade. Zopakovali si druhy odpadov, spomenuli si význam triedenia odpadu nielen v domácnostiach ale aj nakladanie s priemyselným a nebezpečným odpadom.

              Aktivity žiakov zaujali a pri spoločnej práci sa zábavnou formou aj veľa naučili.

              ,,Zdravie,, našej Zeme je nevyhnutné pre budúcnosť nás všetkých. Uvedomme si, že aj malý krôčik každého z nás je dôležitý. A treba začať už dnes. Preto nezabúdajme, že každý deň môže byť dňom Zeme!

               

              PaedDr. Slávka Franková

              Koordinátor environmentálnej výchovy