Navigácia

  • 2. 10. 2023

    Aktualizovali sme modul Obsadenosť telocvične

  • Týždeň mobility

    V rámci týždňa mobility v meste Trnava sa žiaci 7.C v piatok 22.9.2023 zúčastnili workshopu s témou "Šetri energiu". Žiaci si vyskúšali výrobu elektrickej energie na bicykloch, kde rozsvecovali žiarovky. S postupným pridávaním ďalších a ďalších žiaroviek (počnúc od úsporných LED až po staré klasické žiarovky) cítili, ako odber elektrickej energie stúpa a žiaci museli podať väčší výkon. Dozvedeli sa aj zaujímavé informácie, napríklad, že na nabitie mobilu by museli takto šliapať do pedálov 2 hodiny alebo na zovretie vody na kávu v rýchlovarnej kanvici do 2 minút by muselo byť 36 bicyklov. Na záver žiaci cestujúci MHD Trnava dostali za odmenu bezplatný lístok.

  • 22. 9. 2023

    Aktualizovali sme modul O škole

  • 5. 9. 2023

    Aktualizovali sme modul O škole

  • Oznam pre rodičov žiakov, ktorí nastupujú do prvého ročníka.

    Stravné na september 2023 vo výške 7,20€ poprosím uhradiť na číslo účtu SK10 5600 0000 0011 1231 2003. Variabilný symbol 0029. Do poznámky napísať meno a priezvisko žiaka.

    Rodič, ktorý potrebuje šek si ho môže vyzdvihnúť v kancelárii vedúcej ŠJ v prac. deň od 7:00 - 12:00 hod.

    V prípade otázok poprosím volať 033/3236902.

    Vedúca ŠJ

  • PREVÁDZKOVÝ ČAS IHRISKA

     

    Počas letných prázdnin budú vonkajšie plochy otvorené pre verejnosť každý deň od 8:00 do 21:30 hod.

    Želáme Vám  veľa zábavy pri hrách a športovaní a zároveň Vás prosíme, aby ste dodržiavali všetky zásady bezpečnosti a spoločenského správania.

  • Premiéra 1. časti žiackeho filmu

  • Piataci na zámku

    Dňa 28. júna sa naši piataci zúčastnili exkurzie do rakúskeho zámku Schloss Hof. Zámok patrí medzi najskvostnejšie zámky Habsburskej monarchie. Bol postavený za čias legendárneho vojvodcu princa Eugena Savojského a za čias Márie Terézie bol prestavaný na najväčší vidiecky zámocký komplex v Rakúsku. Dozvedeli sme sa, ako žila Mária Terézia, princ Eugen a jeho hostia. Pozreli sme si areál barokového parku a statku s nádhernými záhradami a zvieratami.

  • Malý princ

    Dňa 27.6.2023 sa vo veľkej telocvični predstavil náš školský divadelný súbor Fénix pod vedením pani učiteľky Lenky Kováčikovej s premiérou hry od A. de Saint-Exupéryho Malý princ.

  • Program letného denného tábora

    Letný denný tábor 2023 - „Zmysluplne trávim svoj voľný čas –poznávam, športujem, zároveň sa hrám.“

    (Deti si prinesú so sebou desiatu, fľašu s vodou, pokrývku hlavy - šiltovku, pršiplášť.)

    3.7.2023Historická Trnava

     

    Prvý deň – v pondelok sa oboznámime s programom na celý Letný denný  tábor, s organizačnými a bezpečnostnými predpismi. Vychádzku zameriame na poznávanie histórie mesta.Pozrieme si najstaršie tehlové opevnenie mestaštyri vstupné brány do mesta. Náučnú vychádzku zakončíme zábavno-pohybovými hrami v Promenáde a na iných detských ihriskách.

       Popoludnie venujeme„ Telesnej, zdraviu a športu“ – Súťaže: hod kriketovou loptičkou do diaľky, hod na cieľ, preskoky na švihadle, skákanie na gume, žonglovanie s loptou, 50 m beh na čas. Na záver „Vybíjaná“ – súťaž o víťazné družstvo. (Obed je zabezpečený.)

     

    4.7.2023Západoslovenské Múzeum

     

    Na západnom Slovensku sa nachádza viacero zaujímavých a významných archeologických lokalít. V utorok si pozrieme v múzeu najstarší doklad osídlenia tohto územia -  fragment čelovej kosti lebky neandertálskej ženy spred cca 45 000 rokov nájdený pri rieke Váh, pozostatky pravekých zvierat, poľnohospodárske náradie a kultové predmety neolitického človeka doplnené materiálmi z doby bronzovej, terakotovú keramiku, mince. Vystavené sú aj exponáty pochádzajúce z veľkomoravských hradísk (napr. Moravany nad Váhom, Molpír, Prašník, Majcichov).

       Popoludní sa rozhýbeme. Čaká nás „Telesná, zdravie a šport“ – Hľadanie pokladov v teréne – precvičíme si orientáciu a vedomosti. Všetci účastníci hľadania budú odmenení. Na záver si zabeháme cez prekážky. (Obed je zabezpečený.)

     

     

    6.7.2023Mestská veža, tvorivé dielne

     

    Vo štvrtok navštívime Mestskú vežu v Trnave, vybudovanú v 70-tych rokoch 16. storočia, ktorá bola v minulosti nielen symbolom slobodného kráľovského mesta, ale slúžila aj ako pozorovateľňa – rozhľadňa so stálou strážnou službou. Na prvom poschodí nás prekvapí nainštalovaná krátkodobá výstava. Na ostatných poschodiach si pozrieme zriadenú expozíciu, ktorá nás oboznámi s históriou samotnej veže mesta a so známymi osobnosťami a pamiatkami Trnavy. Nezabudnuteľným zážitkom pre nás bude vyhliadka z ochodze šiesteho poschodia na mesto a okolie. Odmeníme sa chutnou zmrzlinou.

        Po dobrom obede sa zabavíme v priestoroch školy v tvorivých dielňach kreslením loga tábora. Zhotovené práce  budú vyhodnotené a odmenené. (Obed je zabezpečený.)

     

     

    7.7.2023Rescue Karpaty s.r.o v Trnave

     

       V piatok k nám zavítajú záchranári. Porozprávajú nám o komunikovaní s dispečingom záchranného systému, monitorovaním vitálnych funkcií pacienta, podávaní prvej pomoci zraneným účastníkom nehôd, prírodných katastrof a pod., spolupracovaní pri vyslobodzovaní zranených osôb pri nehodách a pod., zabezpečovaní liekov, špeciálneho materiálu a liečiv.(Obed je zabezpečený.)    

      V piatok si zatancujeme v priestoroch školského areálu na diskotéke rôzne zábavné skupinové tance. Na záver sa deti zahrajú na maľovanom detskom ihrisku hry, ako sú: škôlka, človeče, piškvorky, twister, rôzne prekážkové skoky a behy. (Obed je zabezpečený.)

  • UKÁŽKY PRÁCE OPFS SR a PSOVODI

  • Učiaca sa Trnava

    Učiaca sa Trnava

     

          OZ Lifestarter v spolupráci s Mestom Trnava zastrešuje projekt Učiaca sa Trnava. V rámci neho bol každoročne zorganizovaný aj zážitkový festival učenia (sa), ktorého sme sa aj tento rok – v piatok 23. júna na pešej zóne v Trnave - zúčastnili.

          V dopoludňajších hodinách sme so žiakmi zo 6.C triedy navštívili množstvo stanovíšť pozdĺž celej pešej zóny. 

    Bolo tu pripravených viac ako 45 organizácií, ktoré boli rozdelené v 8 tematických kruhoch:
    1. Tvoríme dielo - aktivity zamerané na kreativitu, tvorbu a umenie
    2. Príbeh kráľovského mesta - spoznávanie histórie Trnavy aj s postavami v dobových kostýmoch
    3. Spolu v Európe - cudzie jazyky a aktivity o Európskej únii
    4. Zodpovední k prírode - eko a environmentálne aktivity, laboratórne pokusy,...
    5. Hodnoty - finančná gramotnosť, etika v praxi
    6. V dobrej kondícií - aktivity zamerané na fyzické aj mentálne zdravie
    7. Takto to funguje - svet vedy a techniky, energia
    8. Pomáhame ľuďom rásť - Lifestarter a partneri – aktivity zamerané na rozvoj + Káva s koučom

          Jednotlivé aktivity sa žiakom veľmi páčili. Už teraz sa tešíme na spoločné stretnutie na festivale opäť v budúcom školskom roku!
     

    PaedDr. S. Franková

  • Krúžok Just Dance

    Ahojte moji skvelí tanečníci Just Dance!‌ Som rada, že náš krúžok Just Dance prebiehal aj v tomto šk. roku a opäť v hojnom počte. Každý piatok sme sa mohli po vyučovaní vytancovať zo školského stresu a tanečným krokom prehupnúť do víkendu. Okrem toho, že sme trošku rozhýbali naše kosti, užili sme si hlavne veľa smiechu a zábavy. Za tento školský rok sme mali dva najobľúbenejšie tančeky. Na jeseň to bol song "Spooky Scary Skeletons" (viď video) a počas jari zasa pesnička "Green Green Grass" (viď video). Ale ten najbláznivejší song bol určite "Among Us", ktorý končil vždy super naháňačkou😄 .‌ Všetkým tanečníkom aj netanečníkom prajem krásne leto, tiež plné smiechu, zábavy a tanca a teším sa na vás v ďalšom školskom roku.‌Vaša p.uč. Katka ❤️

  • Subjekt : Gulliver

    Výber žiakov z tried 8.A a 8.C sa v júni tohto roku zúčastnil večerného divadelného predstavenia s názvom Subjekt: Gulliver v Divadle Jána Palárika v Trnave. Išlo o nový typ divadelného predstavenia, ktoré bolo naživo hrané hercami, ale zároveň bolo vysielané na bielom plátne. Herci počas hrania použivali videokamery, z ktorých záznam bolo možné sledovať v priebehu predstavenia. Výraznými prvkami boli aj použité bábky. Bolo to zaujímavé moderné spracovanie klasickej rozprávky Jonathana Swifta.

  • Solárna energia v praxi

    Solárna energia

    – výhody a nevýhody získavania elektriny zo slnka

          Po veternej (veterné mlyny) a vodnej energii (vodné mlyny) sme sa zaoberali solárnou energiou. Na hodinách techniky sme pripravovali solárne pece (6. ročníky, 7. ročníky, 8. ročníky)  a solárne kolektory (9. ročníky).

    Aké sú klady a zápory výroby elektrickej energie zo solárnych panelov? Pozreli sme sa bližšie na pozitíva aj negatíva využívania energie zo slnka.

    Solárna energia na celom svete prechádza prudkým rozvojom. Solárne panely pribúdajú na strechách domov, budov, menia bývalé poľnohospodárske polia na fotovoltické parky.

    Aké sú výhody slnečnej energie získavanej z fotovoltických panelov? Aké sú nevýhody a slabé stránky solárnej energie? Pozreli sme sa bližšie na pozitíva aj negatíva využívania energie zo slnka.

    Solárna energia je energia prichádzajúca na Zem zo slnka vo forme slnečných lúčov. Rôzne technológie dokážu takúto energiu zachytávať a ďalej využívať vo forme tepelnej (slnečné kolektory) alebo elektrickej energie. Najčastejším využitím je výroba elektriny fotovoltickými systémami.  

    Fotovoltické panely alebo bunky fungujú na princípe oddeľovania elektrónov od atómov dopadajúcich na solárne panely, čím sa vytvára elektrina. Najčastejšie používaným základným materiálom v solárnych bunkách je kremík. Výskum a vývoj však smeruje aj k využívaniu perovskitu, ktorého vlastnosti v mnohých aspektoch prekonávajú kremík.  

    Výhody solárnej energie

    - slnečná energia je obnoviteľný zdroj

    - nevyžaduje náročnú údržbu

    - neprodukuje hluk

     - žiadne marginálne náklady na výrobu elektriny zo slnka

    - poistka proti zvyšujúcej sa cene elektriny

    - slnečná energia je šetrná k životnému prostrediu

    - geograficky široká dostupnosť slnečnej energie /niektoré územia sú lepšie predurčené pre využívanie energie zo slnka ako iné, je to možné všade/

     - zníženie nákladov na elektrinu

    - zdieľaná výroba elektriny zo solárnych panelov

    - bez hluku a s minimálnou údržbou

    - neustále sa zlepšujúca technológia solárnych panelov

    Nevýhody solárnej energie

    Solárna energia má aj svoje záporné stránky a nedostatky, ktoré bránia v jej širšom využívaní alebo na prvý pohľad nie sú viditeľné.

    - vysoké počiatočné náklady

    - solárna energia je nestabilným zdrojom energie

    - skladovanie elektriny je drahé

    - výroba solárnych panelov prináša znečistenie

    - solárne panely zaberajú priestor

    Zdroj: SolarReviewsScience Trends

    A ako sme si s výrobou solárnych pecí a solárnych kolektorov poradili my?

    Žiaci našej školy sú veľmi šikovní a spoluprácou v skupinách svoje piecky nielen zostavili, ale v praxi – na školskom dvore – aj priamo odskúšali. Merali teplotu v časových intervaloch, zapisovali a svoje merania vyhodnotili. Na záver si na jedle /čokoláda/ roztopenom v pieckach pochutili. 

     

    PaedDr. Slávka Franková

    Koordinátor environmentálnej výchovy

  • Úspechy našich žiakov

    Naší žiaci boli úspešní vo viacerých súťažiach. Boli ocenení za súťaž vo vlastnej tvorbe, ktorú organiziuje CVČ Kalokagatia, Žiačka Tsatsrai Enkhsukh dosiahla tretie miesto v celoslovenskom turnaji v Jude a Zoja Reháková je hráčkou futbalového družstva, ktoré skončilo prvé na majstrovstvách Slovenska mladších žiačok.

  • Školský výlet 8.C-Vysoke Tatry

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet 8.C-Vysoke Tatry.

    Trieda 8.C  aj s  p. učiteľom Očkovským si užila koncoročný výlet, spoznávnie krás Vysokých Tatier viacerých unavilo. Užili sme si parádny výlet, aj keď nám nie všetko vyšlo podla plánu, dobre sme sa zabavili, zažili dochvilnosť vlakov :D . Ďakujem všetkým účastníkom zájazdu za super spoločné chvíle a teším sa na daľší výlet.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s Materskou školou, Spartakovská 5, 917 01 Trnava
    Spartakovská 5
    917 01, Trnava
  • 033/3236901 (0918 540 870) - riaditeľka školy
    033/3236900 - sekretariát, mzdová ekonómka
    033/3236903 - zástupkyňa
    033/3236904 - ekonómka

Fotogaléria