Navigácia

  • Vianočné aranžovanie - súťaž

    Naše žiačky sa zúčastnili okresného kola v súťaži Vianočné aranžovanie. Noemi Beňová žiačka 6.B triedy sa umiestnila na 1. mieste aj v kategórii voľné aranžovanie aj v kategórii povinné aranžovanie. Žiačka 7. B triedy Ninka Holekšiová sa umiestnila na 2. mieste v kategórii voľné aranžovanie. Dievčatám gratulujeme!

  • Exkurzia Aurélium Bratislava

    V piatok, 23.novembra, boli triedy 8.A a 8.B na exkurzii v Bratislave. Navštívili tam Aurélium-centrum vedy. Je to centrum plné nielen vedomostí, ale aj zábavy. Poznatky z prírodných vied si žiaci (aj pani učiteľky) vyskúšali na zábavných interaktívnych stanovištiach. Veľký úspech mala aj úvodná laserová show. Na záver si dievčatá na celú halu zaspievali vianočné karaoke, za čo získali pochvalu od usporiadateľov 😀.

  • Súťaž vo vianočnom aranžovaní

  • Vianočné trhy

     

    Vianočné trhy

     

    Vianočné omaľovánky, nie len pre deti | Svet Stromčekov

    Milé deti, rodičia, učitelia

    Dňa 19.12.2023 budú v našej škole Vianočné trhy

    pre žiakov 1. stupňa.

    Deti od  28.11.2023 môžu nosiť na predaj výrobky ako :

    ozdoby, medovníčky (zabalené v celofáne), svoje výrobky (náramky, drobnosti, darčeky) , písacie potreby, ..

    Výrobky budú nacenené symbolickou sumou, za ktorú si deti 19.12. budú môcť darčeky zakúpiť.

    Výťažok z trhov zostane pre žiakov 1.stupňa.

    Ďakujem všetkým, ktorí sa zapoja s pozdravom Katka Smolková

  • Týždeň vedy a techniky

    Týždeň vedy a techniky

    .. po kroku k pokroku

     

    Týždeň vedy a techniky je každoročne organizovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. Tento rok je to už 20. ročník a uskutočnil sa od 6. do 12. novembra, tento ročník sa niesol v duchu hesla: ˵ po kroku k pokroku˝.

    Cieľom tohto týždňa je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy.Z tohto pohľadu je nevyhnutné, aby aj samotní pedagógovia, technici a vedci boli schopní zaujímavým a jednoduchým spôsobom prezentovať svoju prácu a výsledky svojho výskumu.

    A preto aj na našej škole sme so žiakmi urobili rôzne pokusy a zahrali sa s technickými hračkami.S piatakmi /5.C/ sme na biológii preberali učivo netradične. Pomocou programovania bluebota sa piataci naučili, že Louis Pasteur pomohol stovkám ľuďom, pretože vynašiel vakcínu proti besnote, že vďaka Alexandrovi Grahamovi Bellovi si môžeme navzájom volať cez telefón a mnoho iných významných vynálezcov a ich vynálezov. Formou kvízu sa deti dozvedeli zaujímavé informácie zo sveta vedy a techniky a nakoniec zistili ako funguje vzduch. Dokáže rozpohybovať veci. A ako? Húseničkovými pretekami. Na hodinách biológie /5.A, 5.C/ sme si porozprávali aj o iných vedcoch a ich prínosoch pre vedu.

    Na hodinách techniky /6.A, 6.D, 7.A/ žiaci predstavili svoje projekty o slávnych vedcoch a ich objavoch. Žiaci 6.B na si počas hodiny techniky vyskúšali na akom princípe pracujú vodné mlyny, merali a zapisovali počty otáčok, porovnávali rýchlosť mlynov. Dôležitosť stromov si pripomenuli žiaci 6.B na technike, kde popri výrobe stromov z dostupných materiálov riešili odpovede na otázky významu dreva, významu lesov. Deviataci /9.B/ v programe phetcolorado zostrojili elektrické obvody, následne ich pomocou fyzikálnych skladačiek poskladali. 

    Na hodinách fyziky /6.A, 6.B, 6.C, 6.D/ si žiaci vyrobili oxid uhličitý, ktorého vlastnosti následne pozorovali a overovali vlastnosti plynov v praxi.

    Na hodinách chémie /8.C, 9.C, 9.B/ sme si pripomenuli významných chemikov, ich objavy a prínos pre vedu. Naši deviataci /9.B/ mali plné ruky práce s coca-colovou sopkou a vybuchujúcimi vajíčkami naplnenými octom a sódou bikarbónou. Čo tak napísať niečo spôsobom, aby to vedel prečítať iba ten, kto to má vedieť a pre ostatných je to neviditeľné? Áno, to bola ďalšia aktivita v podobe tajného písma.

    Týždeň vedy a techniky sme si pripomenuli aj zrealizovaním exkurzií. So žiakmi 9. ročníka sme navštívili vodnú elektráreň v Gabčíkove, kde sme sa vďaka vzhliadnutiu dokumentu a vďaka prednáškam a prehliadke tohto diela dozvedeli veľa zaujímavých informácií. So siedmakmi sme prebádali vesmír vo Hvezdárni a planetáriu v Hlohovci. Po astronomických zážitkoch sme obdivovali históriu v zámku v Hlohovci, kde nás zaujala virtuálna prehliadka niektorých miestností. Tu sme zažili prepojenie vedeckých poznatkov a objavov – modernej technológie – s históriou. Aj takto sme si vyskúšali, že veda a technika je zaujímavá a oplatí sa jej venovať.

     

    PaedDr. S. Franková

     

     

  • Úspešní riešitelia iBobra

  • Projekt Učenie v prírode

    Ďakujeme Nadácii Volkswagen Slovakia za finančnú podporu, vďaka ktorej sme mohli zrealizovať projekt Učenie v prírode.

    V rámci projektu sme vybudovali altánok, ktorý bude využívaný na výučbu detí v prostredí prírody, na oddych a relaxáciu detí, bude súčasťou akcií a tvorivých dielní s rodičmi. 

  • Zámok a hviezdy

    Zámok a hviezdy

     

    Dňa 8.11.2023 sme sa zúčastnili cesty vesmírom a históriou. So 7.A a so 7.C triedou sme navštívili Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika a aj zámok v Hlohovci.

    Planetárium je špecializované vzdelávacie zariadenie pre najrôznejšie vekové kategórie, ktoré umožňuje návštevníkom vďaka veľkej premietacej pologuli získať neobyčajný zážitok z obrazu nad sebou, i vôkol seba. Lektori v planetáriu pre nás pripravili odborný program šitý na mieru veku i vedomostnej úrovni žiakov siedmeho ročníka ZŠ. A pridali aj čosi navyše aj pre tých zvedavejších. Oboznámili sme sa s históriou planetárií (planetáriá slávia tento rok storočnicu od vzniku a sprevádzkovania prvého planetária na svete), cestovali sme vesmírom naprieč celou našou Galaxiou – Mliečnou cestou, a našu vesmírnu púť sme ukončili udivujúcou laserovou show, ktorú je možné vidieť v tomto jedinom vzdelávacom zariadení podobného typu v celej strednej Európe.

    Týmto sa ale naša návšteva vesmíru nekončila. Jeden z astrofyzikov hvezdárne a planetária, Mgr. Kožurko, nám ukázal skutočných mimozemšťanov. Nasledovala totiž prehliadka najväčšej slovenskej expozície mimozemských kameňov – meteoritov. Majú tu kamenné Srdce slnečnej sústavy, ale aj veľký kameň pochádzajúci priamo z Mesiaca, a aj ďalší z Marsu. Nádherné olivínovo-žlté palasity, prazvláštne „odtlačky prstov mimozemšťanov“ vtlačené do meteoritu, tzv. regmaglypty, ale aj zvláštne obrazce vnútri železných meteoritov, pripomínajúce základové dosky počítačových procesorov, boli úžasnou prechádzkou tajomstvami vesmírnych „prišelcov“. Prezreli sme si aj meteority nájdené na Slovensku, napr. meteorit s názvom Smolenice, a spoznali sme aj 5 z planétok obiehajúcich medzi Marsom a Jupiterom, ktoré priamo súvisia s činnosťou hvezdárne a mestom Hlohovec.

    Po návšteve planetária sme sa rozdelili na dve skupiny a navštívili sme v sprievode odborných pracovníkov inštitúcie – pozorovateľov, kupolu a pozorovateľňu. Nasledovala prehliadka hlavného optického prístroja tejto vedeckej inštitúcie – automatizovaného a diaľkovo  ovládaného ďalekohľadu typu Cassegrain s priemerom zrkadla 600 mm v hlavnej kupole. Ten je pomenovaný po zakladateľovi hvezdárne, ktorým bol dr. E. Csere a je určený na pozorovanie premenných hviezd a extrasolárnych planét.

    V pozorovateľni hvezdárne majú v Hlohovci veľké ďalekohľady na pozorovanie našej najbližšej hviezdy – Slnka, slnečných výtryskov – tzv. protuberancií, a aj na pozorovanie objektov nočnej oblohy. Počasie nám prialo, bolo úplne jasno, a tak sme mali možnosť vidieť aj slnečné škvrny, ale aj erupcie hmoty tryskajúce zo Slnka do okolitého vesmírneho priestoru.

    Po astronomických zážitkoch sme sa presunuli za históriou do Zámku Hlohovec. Obhliadku sme začali v najkrajších priestoroch zámku, a to v kaplnke. Po jej vzhliadnutí sme sa presunuli do knižnice zámku, kde sme sa dozvedeli o rode grófa Erdödyho, rode, ktorý na zámku sídlil.

    Niektoré časti zámku sú zrekonštruované a vo veľmi peknom stave. V priestoroch, ktoré na obnovu ešte len čakajú, sme zažili virtuálnu realitu. Pomocou tabletov sme si mohli priamo v chodbách a miestnostiach prezrieť pôvodnú honosnú výzdobu i zariadenie zámku spred dvoch storočí.

    Hlohovec je mesto s hvezdárňou a zámkom. Návšteva týchto významných kultúrnych, vzdelávacích a vedeckých inštitúcií nás veľmi zaujala a vrelo odporúčame ich navštíviť aj Vám!

     

    PaedDr. S. Franková

  • halloween

    Posledný vyučovací deň pred jesennými prázdninami sa naša škola premenila na strašidelné miesto. Namiesto detí prišli do školy strašidlá, upíry, čerti, tekvice a rôzne iné zamaskované príšery. Zahanbiť sa nedal ani učiteľský zbor. Vyučovať prišla dokonca aj slávna Addam's family s ešte slávnejšou dcérou Wednesday. Konečne nikto nefrflal, že musí byť v nudnej škole a šťastie detí bolo cítiť na každom kroku. A prečo toto všetko? Z hľadiska multikultúrneho vzdelávania sme si pripomenuli sviatok Halloween, ktorý sa oslavuje najmä v anglicky hovoriacich krajinách. Slovo Halloween je prevzaté z anglického výrazu "All Hallows Evening" čiže "Predvečer Všetkých Svätých" . A k učeniu predsa patria aj chvíle zábavy, ktoré utužujú kolektív a priateľstvá. Do fotogalérie bol pridaný nový album halloween.

  • Deň stromov

    Deň stromov

          Dňa 20.10.2023 sme si u nás v škole pripomínali svetový deň stromov. V tento deň si pripomíname, aké dôležité je mať stromy všade okolo nás. Tento významný deň založil americký novinár Stereling Morton, ktorý vo svojich článkoch zdôrazňoval nevyhnutnosť prítomnosti stromov. Vďaka jeho iniciatíve vysadil spolu s občanmi štátu Nebraska 1 milión stromov a postupne sa tento nápad rozšíril do celého sveta. Stromy nám produkujú kyslík, ktorý je pre nás ľudí veľmi dôležitý, ale nám aj poskytujú tieň, zadržiavajú vietor a predovšetkým slúžia ako stavebný materiál. Okrem ľudí potrebujú stromy aj zvieratká, ktoré ich využívajú na život a potravu.

          Na hodine techniky sme so žiakmi z 6.B vyrábali ku dňu stromov stromy, na ktorého tvorbu využili farebný papier a toaletné rolky. Žiaci si na farebný papier obkreslili ruku, ktorú následne vystrihli a nalepili na toaletnú rolku. Jedna vystrihnutá papierová ruka slúžila ako kmeň stromu a následne ďalšie tri zlepili tak, aby vznikla farebná koruna. Žiakom sa nechala voľná predstavivosť a mohli využívať rôzne kombinácie farieb. Tým pádom sa nemuseli držať princípu, že kmeň by mal byť hnedou farbou a koruna stromu zelenou. Žiaci si túto hodinu užili a zároveň si pripomenuli ako je dôležité stromy chrániť.

     

    PaedDr. S. Franková

  • Exkurzia Gabčíkovo

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Gabčíkovo.

    Vodné dielo Gabčíkovo

     

          Dňa 24. októbra sme sa so žiakmi deviateho ročníka zúčastnili na exkurzii v Gabčíkove. Vodné dielo Gabčíkovo bolo vybudované v rokoch 1977 - 1992 najmä z dôvodov ochrany územia pred povodňami, zlepšenia plavebných podmienok, zabezpečenia kvality pitnej vody a výroby elektrickej energie. Význam sa však kládol aj rekreačnému a turistickému využitiu.

    Ide o vodné dielo na druhej najdlhšej európskej rieke, na rieke Dunaj. Dominantou vodného diela je určite dozorná veža, ktorej siluetu je vidno už z diaľky. V jej dolnej časti je vyhliadková plošina, ktorá nám umožnila dokonalý výhľad.

          Počas exkurzie žiaci videli dokument o vodnom diele, navštívili strojovňu, naučili sa veľa zaujímavých informácií vďaka odbornému výkladu a interaktívnym panelom. Najzaujímavejšou časťou exkurzie bolo zatváranie plavebnej komory a proces jej napúšťania. Celý tento proces trval 15 minút a po ňom sme svoju exkurziu v Gabčíkove ukončili.

     

    PaedDr. S. Franková

  • Deň knižníc

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň knižníc.

    Hľadali sme poklad. Našli sme knihu od G.Futovej a sladkosti.Vyrobili sme si obaly na knihy a dozvedeli sa ako sa narodí kniha :-).

  • Úspechy našej žiačky

    Úspešná atlétkaŽiačka Gabriela Machovcová z triedy IX.A dosiahla výrazné úspechy v rámci jesenných atletických súťaží. Na Majstrovstvách SR starších žiakov a žiačok sa umiestnila na skvelom 3. mieste v hode kladivom (35,13 metra).Na MSR (Majstrovstvá Slovenska) starších žiakov a starších žiačok v Košiciach získalo Gabikino družstvo krásne 1. miesto.K získaným úspechom jej gratulujeme. Zároveň sme hrdí, že táto úspešná mladá športovkyňa je žiačkou našej školy.

  • Kaloka

  • Ekotopofilm

    EKOTOPFILM

     

          Dňa 17.10.2023 sa žiaci 3.B /Mgr. Benciová/, 4.C /Mgr. Bošnáková/ a dňa 18.10.2023 sa žiaci 5.A /PaedDr. Franková/, 5.C triedy /Mgr. Fridrichová/ zúčastnili 50. ročníka podujatia Ekotopfilm – Envirofilm.

          V úvode podujatia sa k nám v kine Hviezda v Trnave prihovorili organizátori, ktorí poukázali na dôležitosť pozdvihovania environmentálneho povedomia. Podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Ing. Patrik Voltmann v svojom príhovore poukázal na aktivity trnavskej župy v oblasti životného prostredia napr. aktivitu ,,Do práce na bicykli,, a iné.   

          Následne sme si pozreli ukážky filmov s environmentálnou tematikou. Filmy poukázali na význam vtákov v prírode a pre človeka. Mnohé vtáky bývajú lovené v pralesoch a následne predávané a chované ako domáci miláčikovia čím trpia.

          V zaujímavých príhovoroch nás mladí environmentálne aktívni ľudia informovali o výhodách ekologickej dopravy: menšie emisie skleníkových plynov, zlepšená kvalita ovzdušia, znížená spotreba energií, zlepšenie zdravia. Zopakovali sme si, čo presne zahŕňa pojem ekologická doprava: ekologické vozidlá, cyklistika, elektrické skútre a motocykle, alternatívne palivá /biopalivá, vodík/. Dozvedeli sme sa aj o možnostiach ako šetriť a zbytočne nevyhadzovať potraviny.

    V závere sme mali možnosť vyplniť kvíz a skontrolovať si správnosť našich odpovedí. 

    Podujatie nás zaujalo, už teraz sa tešíme na budúci ročník Ekotopfilmu v Trnave.

     

    PaedDr. S. Franková – koordinátor environmentálnej výchovy

     

     

     

  • 23. 10. 2023

    Aktualizovali sme modul Kariérna poradkyňa

  • 23. 10. 2023

    Aktualizovali sme modul Kariérna poradkyňa

  • 16. 10. 2023

    Aktualizovali sme modul O škole

  • Európska noc výskumníkov

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Európska noc výskumníkov.

    Jedinečný festival vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy, ktorý sa každoročne koná v jeden deň v rámci viacerých krajín Európy (viac ako 25 zapojených krajín a 300 miest). 

    Už 17. ročník podujatia sa tradične uskutočnil v posledný septembrový piatok - 29. 9. 2023, a to v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade  Celodenný program ponúkol inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu. Naši žiaci  tried 5.B a 6.A sa ho zúčastnili s pani učiteľkou Suskovou a pánom učiteľom Šimekom. A na záver sme navštívili aj avion :D.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s Materskou školou, Spartakovská 5, 917 01 Trnava
    Spartakovská 5
    917 01, Trnava
  • 033/3236901 (0918 540 870) - riaditeľka školy
    033/3236900 - sekretariát, mzdová ekonómka
    033/3236903 - zástupkyňa
    033/3236904 - ekonómka

Fotogaléria